Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Anställd på äldreboende ritade hakkors och kastade träningsbollar på boende

Uppdaterad
Publicerad

En anställd på ett äldreboende i Kramfors kommun kastade bollar på en boende, trots att denne inte ville detta. Vid ett annat tillfälle ska den anställda ha ritat ett hakkors på samma persons hand.

Det är i en avvikelserapport hos kommunen som det framgår att en anställd förnedrat en boende med en kognitiv nedsättning.

– Helt förskräckligt, vi fick inga godtagbara förklaringar till det här, säger Inga-Lena Arkeflod, verksamhetschef för stöd, vård och omsorg i Kramfors kommun.

Flera händelser

Det är kollegor som slår larm till enhetschefen i slutet på sommaren 2020. Det här är en av ett tiotal rapporterade missförhållanden som kommunen gjort enligt Lex Sarah under perioden 2019 till hösten 2022.

Kollegorna berättar om ytterligare en händelse kring den anställda, vilket framgår i videon.

Den gamle blev orolig

I rapporten framgår att händelserna har påverkat den utsatta personen så att denne blev orolig och uppjagad när den anställde jobbade.

Men kommunens välfärdsförvaltning har beslutat att inte rapportera händelsen vidare till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg. Trots att de anser att det som hänt är ett missförhållande och att händelserna orsakat brukaren lidande och skada.

– Vi har inte sett det som ett allvarligt missförhållande när det gäller konsekvensen för personen. Men vi har hanterat personalfrågan.

”Av utredningen framgår inget som talar för att brukaren tagit allvarlig fysisk och/eller psykisk skada. Beslut tas därför att inte anmäla händelserna som ett allvarligt missförhållande eller risk för ett allvarligt missförhållande.”, står det i beslutet.

Extra tillsyn sattes in

Brukarens funktionsnedsättning gör att denne inte själv kan redogöra för händelsen eller vilken påverkan den haft.

Efter händelserna planerade man in extra tillsyner och en översyn av värdegrundsarbetet. Den anställda arbetar inte kvar i kommunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.