Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vittnesmålen inifrån företaget om hur arbetsmiljön påverkar säkerheten – för anställda och Örnsköldsvik Foto: SVT/ Thomas Sundberg, SVT Grafik

Anställda larmar: Arbetsmiljön hotar säkerheten på kemiföretaget Nouryon i Örnsköldsvik

Uppdaterad
Publicerad

Fjorton personer inifrån kemiföretaget Nouryon vittnar om arbetsmiljöproblem, som de menar leder till säkerhetsbrister. Brister som i sin tur är ett hot mot både anställda och i värsta fall boende i centrala Örnsköldsvik.

– Det har gått så långt att arbetarna knappt vill utföra sitt jobb, då man är rädd för sin och andras säkerhet, berättar en anställd.

SVT Västernorrland har intervjuat personer på olika positioner vid Nouryon Functional Chemicals, som ger en samstämmig bild av att stora arbetsmiljöproblem leder till säkehetsbrister.

Nouryon är en så kallad sevesoanläggning som hanterar hälso- och brandfarliga kemikalier, som kan vara livshotande. I Örnsköldsvik arbetar cirka 120 anställda på industrin.

De anställda som SVT pratat med upplever att säkerheten inte längre prioriteras, att personalomsättningen är hög och många funderar på att sluta.

– Säkerheten har stadigt försämrats och är nu under acceptabla nivåer för att vara en kemiindustri, säger en av källorna.

SVT: Varför har ni inte slagit larm tidigare?

– Vi har försökt, nu senast till Arbetsmiljöverket då företaget inte lyssnar internt. Vi är oroliga över alla våra kollegor då så många far illa i dag, berättar en annan källa för SVT.

Ledningen pekas ut som problemet

Säkerhetsbristerna handlar dels om en osäker arbetsplats, dels om att en allvarlig olycka i värsta fall skulle kunna drabba kringboende. Närmaste bebyggelse ligger cirka 400 meter från Domsjö fabriksområde, där Nouryon ligger.

Att säkerheten har försämrats beror enligt de anställda på flera faktorer: en tystnadskultur skapad av ledningen, oerfaren personal och en pressad arbetssituation.

SVT: Du och ledningen pekas ut som det huvudsakliga problemet. Vad tänker du om det?

– Jag tar det på största allvar. Det är en en del av det som kommer ingå i arbetet med att analysera resultatet (av en arbetsmiljöenkät som skickats ut till  personalen, reds anm) och kommer fram till hur vi kan förbättra oss, säger Per Olofsson, platschef på Nouryon i Örnsköldsvik.

I dag startar SVT:s granskning av Nouryons verksamhet i Örnsköldsvik. I klippet ovan hör du de anställdas berättelser om säkerheten på företaget.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vittnesmål om: Säkerheten på Nouryon Foto: SVT/Peter Nässén

• Nouryon Functional Chemicals, tidigare Akzo Nobel Functional Chemicals, är en industri som producerar cellulosaderivat, vilket är ett förtjockningsmedel som används i olika typer av byggprodukter och vattenbaserade färger.  

• Verksamheten i Örnsköldsvik ligger på Domsjö industriområde, bredvid industrin SEKAB Biofuels och Chemicals. Totalt finns nio Nouryon industrier i Sverige.

• Verksamheten använder bland annat kemikalierna Etylenoxid (EO), metylklorid (MK), etylklorid (EK) som är klassade som extremt brandfarliga. EO, MK och EK är kondenserade gaser, EO är klassad som giftig, medan MK och EK är hälsoskadliga.  

• Industrin omfattas av Sevesolagstiftningen, som syftar till att åtgärda för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor. Det finns riskanalyser, informationsmaterial till allmänheten för boende i området och räddningstjänsten genomför övningar för verksamheten.

Källa: MSB, Örnsköldsviks kommun, Nouryon Sverige

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kemijätten Nouryon i Örnsköldsvik

Mer i ämnet