Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bränder, explosioner och ett stort gasmoln – Hör hur ett värsta scenario på kemiföretaget Nouryon kan se ut Foto: SVT/Peter Nässén, SVT Grafik

Värsta scenariot vid Nouryon: ”Då är katastrofen ett faktum”

Uppdaterad
Publicerad

Anställda vid kemifabriken Nouryon i Örnsköldsvik larmar om att arbetsmiljön orsakar säkerhetsrisker för personalen – men också för boende i Örnsköldsvik.

En olycka kan, även om risken är låg eller mycket låg, i värsta fall innebära bränder, explosioner – och ett gasmoln i storleken om 2,5 kilometer, vilket kan påverka hela Örnsköldsviks centrum, med närliggande områden som Järved och Domsjö.

– Smäller det i tankarna är det halva Ö-vik, säger en källa.

– Då snackar vi många kilometer som försvinner bort, berättar en annan.

Värsta scenariot

Under granskningen har olika uppgifter om hur ett så kallat värsta scenario kan se ut vid kemifabriken Nouryon i Örnsköldsvik lyfts. Exempelvis kan det handla om risker med närliggande industriområden, så kallade dominoeffekter.

Vissa pratar om bränder, andra om explosioner, men ingen av dem är, enligt företagets kommunikatör Annika Hilmersson, det värsta tänkbara.

Hur ser ett värsta scenario ut på fabriken i Örnsköldsvik? Se svaret i videon ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT Västernorrlands granskning på 60 sekunder: Nouryon – larmen inifrån Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kemijätten Nouryon i Örnsköldsvik

Mer i ämnet