Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En reaktor är som en långsamt gående mixer – hör en av SVT:s källor berätta om en incident som hade kunnat få förödande konsekvenser. Foto: SVT/Peter Nässén

Nouryons interna dokument visar: Få incidenter anmälda – ”Rapporterade brister mörkas”

Uppdaterad
Publicerad

Händelser som inte har rapporterats internt och tillbud som inte anmälts till myndigheter.

SVT Västernorrland kan nu avslöja ytterligare brister i säkerheten på kemiföretaget Nouryon i Örnsköldsvik.

– Jag har valt att inte rapportera vissa incidenter, säger en källa.

SVT Västernorrland har tagit del av interna incidentrapporter under 2021-2023. Under drygt två månader i år handlar det om totalt 80 rapporter.

De flesta rör mindre händelser som att någon slagit sig med en hammare, en isfläck utanför ett omklädningsrum och en olåst entrédörr. Men de handlar också om höga utsläpp av gasen metylklorid från en reaktor inne i fabriken.

SVT granska kemijätten i Nouryon i Örnsköldsvik

En annan händelse inträffade i oktober 2022, då hälsofarlig och brandfarlig gas kom ut i ett rum där personal arbetade.

Inget av detta har anmälts till varken Arbetsmiljöverket eller länsstyrelsen. Flera har heller inte utretts vidare av företaget.

Trots många anmälningar – allt rapporteras inte

Det finns även händelser som inte har rapporterats inom företaget. En person vid Nouryon medger att han underlåtit att anmäla incidenter, eftersom han tycker att det är lönlöst.

– Jag har valt att inte rapportera vissa incidenter. Man har varit medveten om att man inte kommer göra något åt det, säger han.

Han och flera andra som SVT Västernorrland har pratat med har uppfattningen att den som påtalar brister riskerar att bli bestraffad och därför väljer att vara tyst.

Att händelser inte anmälts och rapporterats förvånar platschefen Per Olofsson.

– Det är oacceptabelt att medarbetare inte rapporterat brister. Om man inte rapporterar så kan dessa inte undersökas, säger han.

Han tillbakavisar också uppgifterna om att incidentrapporter ändrats i efterhand.

– Har vi en incident så tillsätter vi en grupp som utför en analys för att komma fram till orsaken till att den här händelsen uppstod och vad vi ska vidta för åtgärder för att säkerställa att det inte händer igen.

Fotnot:

Enligt Arbetsmiljöverket ska allvarliga tillbud, det vill säga händelse som inneburit allvarlig fara för liv eller hälsa, anmälas. Detta gäller även om ingen person har kommit till skada vid händelsen.

Trots det hävdar Nouryons kommunikationschef i ett mejlsvar till SVT Västernorrland på onsdagen att företaget inte har brustit i sin anmälningsplikt.

”Ingen av dessa incidenter faller inom de krav som gäller för vad som ska rapporteras till arbetsmiljöverket och/eller länsstyrelsen. (...) Det är därför normalt att dessa incidenter inte rapporterats.”

I klippet: Hör mer om en situation som hade kunnat få förödande konsekvenser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vittnesmålen om säkerhetsbristerna inifrån Nouryon i Örnsköldsvik Foto: SVT/Peter Nässén

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granska kemijätten i Nouryon i Örnsköldsvik

Mer i ämnet