– Behovet är stort. Vi har ökat från att ha tio besökare om dagen till minst det femdubbla, säger Marika Ejlestöm som arbetat på Slink In i femton år.
Det är fjärde veckan som Slink In har öppet i de nya lokalerna. Nytt är att personalstyrkan utökats från två till nio personer. Dessutom har man nu öppet dygnet runt.
”Bättre än stengolv”
– Många sover på golvet på medhavda sovsäckar. Innan låg man på stationen på stengolv, så det här är ju lite bättre, säger Marika Ejleström.
Hon visar ett block där hon skrivit ned antalet besökare. Man är nu uppe i drygt fyrahundra personer per vecka som kommer och går här.
– Så nu ser jag fram emot hur det blir framöver. Det kan bli jättestort.
Grupper ställs mot varandra
På socialkontoret på Sundsvalls kommun ser man att situationen på bostadsmarknaden hårdnat och att allt fler grupper är i behov av hjälp. Man tvingas prioritera vilka man ska hjälpa först.
Till exempel har de långa bostadsköerna för att få en hyresrätt lett till att personer som lever under ordnade förhållanden och tidigare inte behövde kontakta socialtjänsten måste göra det. Vid till exempel en skilsmässa, där barn är berörda.
Barn prioriteras
– Vi har en intern ordning där vi i första hand prioriterar barnfamiljer, säger Håkan Norberg, biträdande verksamhetschef på individ- och familjeomsorgen på Sundsvalls kommun.
Det här gör att andra grupper, som t ex ensamstående missbrukare och psykiskt sjuka har svårare att få del av de bostadssociala kontrakten.
Oklart för Slink In
Under våren ska den utökade satsningen på Slink In utvärderas innan det kommer besked om hur fortsättningen ska se ut.
– Jag hoppas att man kommer fram till att vi fortsätter med samma personalstyrka och fortsätter med dygnetruntöppet, avslutar Marika Ejleström.