Skojar bort asbestlarmet

Uppdaterad
Publicerad

– Det är starkt överdrivet, säger byggherren och hotellentreprenören Stefan Karlsson, om Mittnytts rapportering om asbesten i hotellbygget.

Vi når honom på en konferens i Örnsköldsvik idag där han inte säger sig ha mer att säga om asbestfrågan. Däremot skojade han på konferensen om uppmärksamheten i media och antydde att det satt Sollefteå på pränt.

Trots att det är länge sedan byggmaterialet asbest förbjöds, har cancersjukdomen mesoteliom som orsakas av asbest börjat öka igen. Forskarna vet också att det räcker att exponeras bara lite under kort tid, av asbestdamm för att man ska utsättas för risk.

Hallstaberget

Byggjobbarna vid Hotell Hallstaberget arbetade i ett år utan att veta om att det fanns asbest i huset dom borrade, hamrade och rev i. Möjligtvis invaggade i falsk trygghet att Arbetsmiljöverket hade koll på att byggherren Stefan Karlsson, vd för Lappland Holding AB,  följde lagar och regler.

Arbetsmiljöverket gjorde ju en första inspektion bara några veckor efter arbetet i hotellet hade startat i mitten på september i fjol. Den inspektionen pekade på flera brister redan från start. Förutom avsaknad av asbestinventering saknades det också arbetsmiljösamordnare, alltså nån som ska driva skyddsarbetet på arbetsplatsen.

Och att allt inte stod rätt till på arbetsplatsen illustrerar tydligt av inspektörens konstaterande att:”...det finns arbetstagare som utför rivningsarbete i badtofflor...”.

Byggherren fick krav på sig att rätta till bristerna. Men trots detta fanns dom kvar när Arbetsmiljöinspektionen gjorde en ny inspektion ett år senare, nu i mitten på september alltså. Igår kunde vi berätta att arbetet stoppats i delar av hotellbyggnaden som är värst asbestinfekterade.

Hur kunde det få fortgå?

Mittnytt träffade idag Arbetsmiljöverkets chef som ska få förklara varför verket inte har hotade med vite och varför det dröjde ett år till nästa inspektion.

Vi har också sökt byggherren, Stefan Karlsson för en kommentar. Han säger på telefon att han är upptagen idag. Han föreläser om turism i Örnsköldsvik och tycker inte att han har något att tillägga till det han tidigare sagt till Mittnytt  

– Man får inte blåsa upp det här hur stort som helst. Så stort är det inte, säger han i telefon.

Vid en konferens om turism i Örnsköldsvik idag höll han ett föredrag där han skämtade om arbetslarmet och raljerade om medias intresse för hotellprojektet.

– Jag varit i SVT Mittnytt i tre veckor i SVT Mittnytt. Men det är säkert bra, alla vet vad Sollefteå är efter det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hallstaberget

Mer i ämnet