De allra förstra aprilskämten härstammar från 1500-talet. I Frankrike kallades det poisson d'avril, vilket betyder aprilfisk. Då klistrade de upp bilder av fiskar på varandras ryggar, enligt Nordiska musèet. I Storbritannien, USA och Australien kallas dagen All Fool’s Day.
Inte klarlagt varför
Riktigt varför det började är inte klarlagt, men i Sverige går seden att ”narra april” tillbaka till mitten av 1600-talet. Under 1900-talet har massmedierna tagit aktiv del och hittat på egna skämt. Nu har det börjat vända. Flera tidningar har slutat med aprilskämt mot bakgrunden av falska nyheter. Exempelvis har Sundsvalls Tidning tagit avstånd från att luras i sina artiklar och lovar att allt i tidningen är sant – även den första april.
Lurades på åsnevisning
Ett tidigt drag i seden var att skicka någon att fråga efter något som inte fanns, exempelvis fråga efter en ”synvinkel” på apoteket. Det första aprilskämtet i massmedia har hittats i en engelsk tidning. 1846 hade ”Evening Standard” i London en annons om en åsnevisning i utkanten av staden. Människor åkte dit och letade efter åsnor, tittade på varandra och insåg till slut att de blivit lurade. Det berättar Nordiska muséet på sin hemsida.