Foto: SVT

Personalavdelningen regionens sorgebarn

Uppdaterad
Publicerad

Regionens personalavdelning har fått kritik tidigare. I rapport efter rapport har Region Västernorrland kritiserats för brister när det gäller chefsavtal, medarbetares bisysslor och lönesystem.

I den senaste konsultrapporten som bara är några veckor gammal har 80 chefer intervjuats och de beskriver en frånvarande HR-avdelning som verkar ha en egen agenda. Rekryteringar tar så lång tid att folk hinner få jobb i andra landsting innan Västernorrland kommer till skott.

Brist på ledarskap

Oppositionsrådet Per Wahlberg (M) ansluter sig till kritikerna:

-  Bristerna inom HR har diskuterats under många år och måste få en lösning. HR är en av de viktigaste komponenterna för att få en lösning på den bemanningskris regionen befinner sig i. HR har underpresterat sedan många år tillbaka och det beror enligt min mening på en avsaknad av ledarskap och ett bristande ledarskap över tid. De som har försökt lösa problemen har lämnat oss efter en tid, säger Valberg

Flera rapporter

SVT har tittat i arkiven och hittat flera kritiska rapporter. Somligt är åtgärdat medan annat fortfarande är aktuellt.

* En av långbänkarna är frågan om medarbetarnas bisysslor. Det är tio år sedan landstingets revisorer påtalade att andelen landstingsanställda med bisysslor hade ökat och att dessa inte var kända för arbetsgivaren.

Sist bisysslorna granskades var 2014 och då konstaterade revisorerna att den interna kontrollen av bisysslor är viktig för att skydda landstinget mot oegentligheter och att värna förtroende för landstinget, men att man inte sett någon förbättring. Kontroll och uppföljning av bisysslor genomförs dock inte i första hand av HR utan av närmaste chef, uppger regionledningen.

* Den bristande internkontrollen får också kritik när det gäller landstingets chefsavtal. Efter en granskning förra året skriver revisionsföretaget PWC att det saknas interna rutiner. Många avtal saknar uppgift om vem som företrätt arbetsgivaren vid förhandlingen vilket PWC betecknar som en allvarlig brist.

* Ett annat konsultföretag som tittat närmare på landstingets lönesystem har också kritik att framföra. Landstinget har 7 000 anställda och omsätter åtta miljarder och konsulterna skriver att ”de rutiner och processer som ingår i landstingets system för löneutbetalningar inte är ändamålsenliga. Den interna kontrollen är otillräcklig”.

Enligt regionledningen har kritiken mot lönehanteringen på 18 punkter åtgärdats och ska avrapporteras till den politiska ledningen inom kort.

Fotnot: Texten är korrigerad avseende HR:ansvar för bisysslor och kritiken mot lönehanteringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.