Arbetsförmedlingen säger upp avtalen med 40 leverantörer av externa tjänster. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Arbetsförmedlingen riskerar att försvinna från Härnösand

Publicerad

Arbetsförmedlingen i Härnösand riskerar att avvecklas och ett 40-tal anställda bli utan jobb.
– De som står längst ifrån arbetsmarknaden riskerar att drabbas värst, säger kommunalrådet Andreas Sjölander (S).

Efter ett möte mellan Arbetsförmedlingen AF och kommunala tjänstemän , blev det känt att det blir stora förändringar på AFs kontor i Härnösand. Det bekymrar kommunalrådet Andreas Sjölander (S), inte minst med tanke på Härnösands höga arbetslöshet.

Han är tveksam till tanken att de arbetssökande ska anmäla sig och få hjälp via nätet.

– Vi vet att det är svårt att nå de personer som står längst ifrån arbetsmarknaden. Vi i Härnösand har en stor arbetslöshet bland de nyanlända och det är svårt att se att de kommer att få tillräckligt stöd, säger Andreas Sjölander.

”Blir en kontraorder”

Ytterligare en aspekt som oroar Sjölander är att regeringens ambition att flytta statliga jobb ut i landet nu tycks gå i motsatt riktning. Kommunalrådet har kontaktat regeringen i frågan.

– Vi har påpekat att de som står längst ifrån arbetsmarknaden riskerar att drabbas värst och det blir en övervältning från stat till kommun. Det riskerar att bli kännbart i vårt försörjningsstöd.

”Vill veta konsekvenserna”

Arbetslöshetsarbetet riskerar också bli lidande under det halvår som omorganisation hos Arbetsförmedlingen väntas komma att pågå.

Andreas Sjölander vill får veta vilka konsekvenser det får.

– Sen vill vi också veta hur staten tar sitt ansvar under den här processen och sen måste vi också säkerställa vår beredskap för att kunna hantera situationen. Vi kommer att ställa krav och ta ansvar.

Flera kontor påverkas

Ett stort antal lokalkontor i landet kommer att avvecklas när Arbetsförmedlingen, AF, tvingas till stora besparingar efter M/KD-budgeten som antogs förra året. I länet står kontoren i Ånge, Sollefteå, Kramfors och Härnösand i riskzonen. Det kan betyda att bara två fysiska kontor blir kvar, de i Sundsvall och Örnsköldsvik.

Beslut om vilka kontor som kommer att beröras av besparingarna väntas den 27 februari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer