Arbetsgivaren: ”Han var en duktig behandlare”

Publicerad

Den åtalade drogterapeuten hade själv en missbrukarbakgrund – nu är han avstängd från jobbet på HVB-hem.

Den drogterapeut från Härnösand som nu står inför rätta för omfattande narkotikabrott är anställd i ett företag som driver HVB-hem i såväl Dalarnas län som i Gävleborg.

Mannens arbetsgivare berättar för SVT om deras relation:

– Vi hade känt varandra i 20 år och man reagerar förstås med chock och bestörtning på en sådan här sak. Han kom inte till jobbet en dag helt enkelt och när vår personal började ringa runt fick vi reda på att han gripits. Sedan dess har vi inte haft någon kontakt.

Personalen i kris

Gripandet skedde i september 2017 och under hösten har företaget haft bland annat krishantering bland personalen.

Den åtalade terapeuten är formellt avstängd från jobbet i väntan på dom.

– Han var en duktig behandlare men det sista året hade han andra arbetsuppgifter. Som många andra som jobbar inom missbruksvård hade han en egen historia och beroendet är en sjukdom som kan komma tillbaka. Vi ser det som att han insjuknat igen, om han nu gjort det han åtalas för, säger chefen.

Rykten

Chefen är också hörd i polisutredningen och där berättar han bland annat att det långt innan härvan rullades upp florerat rykten bland personalen på HVB-hemmet om att polisen ”hade span” på drogterapeuten.

Chefen säger sig då ha konfronterat mannen som reagerade med bestörtning. Chefen uppger också att han vänt sig till polisen i Härnösand för att försöka kontrollera uppgifterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Missbruksterapeut langade knark

Mer i ämnet