Drogterapeutens narkotikaverksamhet sköttes enligt åklagaren via en särskild ”buslur” som beslagtogs vid gripandet. I den fanns kontakter till en rad dömda knarkbrottslingar. Foto: polisen

Drogterapeuten hade en särskild ”buslur”

Uppdaterad
Publicerad

Den knarkbrottsåtalade drogterapeuten hade en särskild mobiltelefon där narkotikaverksamheten hanterades enligt polisutredningen. Alla spårade kontakter gick till personer med narkotikabakgrund.

När vice chefsåklagare Peter Salzberg presenterade sin sakframställan under den inledande rättegångsdagen mot drogterapeuten och de tre medåtalade männen framkom bilden av en mycket förslagen och omfattande verksamhet av narkotikahantering.

Drogterapeuten arbetade på behandlingshem i Gävle och Dalarna och veckopendlade hem till familjen i Härnösand. Men de hemresor som borde ta två och en halv till tre timmar – max – tog enligt resultatet av polisens spaning ibland upp till sju timmar.

Ärenden efter vägen

Anledningen, enligt åklagaren och polisens förundersökning, var ett stort antal stopp efter vägen i olika narkotikaärenden på olika orter längs sträckan. Flera av stoppen har bilddokumenterats av polisens spanare.

Mannen hade två mobiltelefoner. En där han kommunicerade med familj, vänner, arbetsgivare med flera – och en där narkotikaaffärerna sköttes enligt åklagaren.

I den beslagtagna telefonen – som åklagaren benämner som ”busluren” – som ska ha använts i narkotikahandelssyfte har polisen kunnat konfirmera 21 kontakter.

Dömda knarkbrottslingar

Av dessa har 14 konstaterats vara personer som antingen dömts eller misstänkts för olika former av narkotikabrott av varierande grad.

Flera av personerna har relativt nyligen dömts för grova narkotikabrott.

Enligt polisutredningen har drogterapeuten och flera personer som är dömda för knarkbrott sedan tidigare också kommunicerat genom den krypterade appen Wickr.

15 000 i kontanter på sig

När drogterapeuten greps hade han runt 15 000 kronor i kontanter på sig. Det förklarade han med att de härrörde från spelverksamhet, både vinster och pengar han lånade ut till andra spelare.

Mannen är också en dokumenterad stamgäst på kasinot i Sundsvall.

25-åringen medhjälpare

Den 25-årige Härnösandsbo som också står åtalad i härvan betecknas av åklagaren som huvudmannens medhjälpare.

25-åringen är en för polisen välkänd missbrukare med en lång beroendehistorik som också tidigare dömts för knarkbrott. Något som drogterapeuten enligt polisens förundersökning varit mycket väl medveten om. 25-åringen ska också ha spenderat mycket pengar på spel i likhet med huvudmannen.

Ett förråd i bostadsområdet Korsta i Sundsvall har fungerat som lagerdepå för knarkpartierna.

Drogterapeuten ska enligt polisutredningen ha uppträtt hotfullt mot missbrukare som legat efter med betalningar till honom.

”Men din kossa!!! Lös problemet senast morgon annars dubblar jag d o söker upp dig var du än är”, ska han bland annat ha smsat till en knarkkund

Kodspråk

Under sin sakframställan under den första rättegångsdagen återgav åklagaren en konversation från ett av de avlyssnade telefonsamtalen mellan drogterapeuten och en av hans jämtländska kompanjoner, den 44-årige Östersundsbon.

44-åringen: – Tjena chefen!

Drogterapeuten: – Kom du fram från Sundsvall hel?

Enligt åklagaren skulle drogterapeutens fråga omskrivet syfta på om 44-åringen kom hem utan att bli stoppad av polisen med narkotika i bilen.

Under samtalet gör också männen upp om att skaffa en ny chaufför för ytterligare en knarktransport.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer