Foto: SVT

Arbetslösheten i länet fortsätter att sjunka

Publicerad

8,1 procent av de arbetsföra Västernorrlänningarna var utan jobb i slutet av december – den lägsta siffran på ett decennium.

Antalet varsel i länet under 2018 var historiskt låga. Samtidigt ligger Västernorrland en procent över genomsnittet för hela landet.

9576 personer i länet var inskrivna hos Arbetsförmedlingen vid årsskiftet. Det är 1145 färre än för ett år sedan.

Förklaringarna till utvecklingen är flera.

– Genom att arbetsmarknaden och konjunkturen har varit stark de senaste åren och att konkurrensen om personal är hårdare väljer fler företag att behålla personal, säger Martin Gandal, arbetsmarknadsanalytiker för Arbetsförmedlingen i Västernorrlands län.

Ogynnsam befolkningspyramid

Men demografin, det vill säga ålderssammansättningen för länsborna, ligger också bakom siffrorna.

– Länet har en ogynnsam befolkningspyramid, de vill säga att de som går i pension och lämnar arbetsmarknaden är fler än dem som tillkommer. Det påverkar förstås också antalet arbetssökande, säger Martin Gandal.

Många jobb i tjänstesektorn

Men Västernorrland ligger ändå en procent över rikssnittet. Vad beror det på?

– Det beror lite på hur arbetsmarknaden ser ut i respektive län. Om man tittar på till exempel Västerbotten så finns det där stor tjänstesektor som är väldigt sysselsättningsintensiv. Samtidigt är det många som studerar på universitetet och alltså inte är ute på arbetsmarknaden ännu, säger Martin Gandal.

Svårare för gamla brukslän

– I Västernorrland har vi inte haft samma utbyggnad av den offentliga tjänstesektorrn. Det studeras inte riktigt i samma utsträckning. Generellt sett kan man säga att de gamla brukslänen har högre arbetslöshetssiffor.

Vilka branscher är starka respektive svaga just nu i länet?

– I vårdsektorn är jobbmöjligheterna goda, både inom sjukvården och inom äldreomsorgen. I handeln ser det svårare ut, mycket beroende på ändrade köpvanor.

Fortsatt minskning

Hur ser statistiken för Västernorrland ut om ett år?

– Minskningen kommer att fortsätta, förutspår vi. Ungefär 500 personer färre kommer att vara arbetssökande i länet i slutet av det här året, säger Martin Gandal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.