Ärkebiskop Antje Jackelén är lättad efter dagens besked från Svenska kyrkans överklagandenämnd. Foto: SVT / arkiv

Ärkebiskopen: ”Utfallet inte oväntat”

Uppdaterad
Publicerad

”Det är skönt att ett klart och tydligt beslut nu har fattats. Det har ju varit en lång väntan för alla inblandade. Utfallet är inte oväntat.”

Det säger ärkebiskop Antje Jackelén i en skriftlig kommentar till SVT efter överklagandenämndens beslut att Eva Nordung Byström även i fortsättningen är biskop i Härnösands stift.

Biskopsbråket i Härnösands stift har djupt bekymrat ärkebiskop Antje Jackelén som anser att det varit skadligt för Svenska kyrkan.

– Situationen i Härnösand är allvarlig. Konflikten är djup och har pågått under lång tid. Och även om olika åtgärder vidtagits har den inte gått att lösa, har Jackelén tidigare sagt när hon kommenterar bråket för SVT.

Dagens besked från Svenska kyrkans överklagandenämnd om att stiftstyrelsens beslut om uppsägning av biskop Eva Nordung Byström upphävs och att styrelsen överskridit sina befogenheter tar hon alltså med stor lättnad.

”Flera bottnar”

”ÖN (Överklagandenämnden) för ett omfattande resonemang i ett ärende med flera bottnar. Det är positivt att beslutet fäster stor vikt vid biskopens uppdrag och ställning. Vi behöver nu tid för att analysera beslutet och dess konsekvenser, till exempel när det gäller samspelet i den gemensamma ansvarslinjen och relationen mellan KO och arbetsrättslig lagstiftning”, skriver hon i sin kommentar till SVT.

Hon betonar att hanteringen av förtroendekrisen i Härnösands stift måste fortsätta.

”Parterna i stiftet behöver titta på sitt agerande i ljuset av ÖN:s resonemang. Det krävs gemensamma ansträngningar för att hitta en väg framåt. Så länge krisen i stiftet består blöder inte bara stiftet utan hela Svenska kyrkan”, skriver hon bland annat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Striden i Härnösands stift

Mer i ämnet