Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Uppsägningen av biskopen Eva Nordung Byström upphävs – hör hennes tankar om det i klippet. Foto: Per-Erik Ström/SVT

Uppsägningen av biskopen i Härnösands stift upphävs

Uppdaterad
Publicerad

Eva Nordung Byström, biskop i Härnösands stift, får vara kvar på sin post. Det efter ett beslut från Svenska kyrkans överklagandenämnd. Stiftsstyrelsens beslut om uppsägning upphävs alltså – och det kan inte överklagas.

– Jag är glad och lättad, säger Eva Nordung Byström till SVT.

I september i fjol stod det klart att styrelsen för Härnösands stift inte längre hade förtroende för sin ordförande, biskop Eva Nordung Byström.

Därefter har styrelsen agerat aktivt för att avsluta biskop Eva Nordung Byströms anställning – antingen genom en överenskommelse med henne eller genom avsked.

Grunden för samarbetsproblemen är enligt styrelsen att biskopen inte har velat respektera den ansvarsfördelning som ligger till grund för styrningen av stiftet.

Överklagades

Stiftstyrelsens beslut, som blev kulmen på mångåriga arbetsmiljöproblem och personkonflikter inom stiftet, överklagades. Under tisdagen kom så beslutet från Svenska kyrkans överklagandenämnd i frågan.

”Svenska kyrkans överklagandenämnd beslutade idag att upphäva Stiftsstyrelsens i Härnösands stift beslut den 22 september 2020 att ge styrelsens vice ordförande i uppdrag att träffa en överenskommelse med biskopen om anställningens upphörande och – om en överenskommelse inte uppnås – verkställa uppsägning av biskopen”, skriver överklagandenämnden i ett pressmeddelande.

”Saknas förutsättningar”

Överklagandenämnden anser att styrelsen för Härnösands stift överskred sina befogenheter när den fattade sitt beslut om att biskopen skulle skiljas från sin anställning.

”Nämnden uttalar att det kyrkorättsligt saknas förutsättningar för en stiftsstyrelse att utan föregående obehörigförklaring avsluta en biskops anställning i förtid och att det då inte heller är möjligt att fatta ett delegationsbeslut som det klandrade”, skriver överklagandenämnden vidare.

Beslutet var enhälligt och är alltså slutligt i frågan, det vill säga det kan inte överklagas.

– Jag är glad och lättad och ser nu fram emot att få fortsätta mitt viktiga uppdrag som biskop. Men också med att stödja arbetet med att lösa stiftskansliets arbetsmiljöproblem. Mina goda medarbetare är värda att vi odelat lägger all vår energi på detta nu, säger Eva Nordung Byström i en första kommentar till SVT.

Vet vad som gäller

Kenneth Norberg (S), vice ordförande i stiftsstyrelsen, kommenterar beslutet i ett pressmeddelande:

– Det har varit ett oklart läge vad som gäller, experter har haft olika syn på det. Utifrån vår sondering har vi varit övertygade om att arbetsrätten skulle kunna tillämpas. Nu har överklagandenämnden sagt sitt. Beslutet är tydligt och det är bra, nu vet vi vad som gäller, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Striden i Härnösands stift

Mer i ämnet