– Eftersom det är tänkbart att beslutet om uppsägning av biskopen i Härnösand kan komma att upphävas har vi stoppat verkställigheten tills vidare, säger Johan Munck, ordförande i Svenska kyrkans överklagandenämnd. Foto: Lars Pehrson TT

Överklagandenämnden: Biskopstriden unik i kyrkans historia

Uppdaterad
Publicerad

Striden i Härnösands stift där styrelsen försöker avsätta sin egen ordförande, det vill säga biskop Eva Nordung Byström, är helt unik i Svenska kyrkans historia.

– Det har aldrig tidigare förekommit att ledningen för ett stift aktivt försökt få en biskop att sluta, säger Johan Munck, ordförande för Svenska kyrkans överklagandenämnd till SVT.

Överklagandenämnden har stoppat verkställigheten av Härnösands stifts arbete med att avsluta biskop Eva Nordung Byströms anställning – vare sig hon själv vill eller inte.

Beslutet gäller tills vidare. Eller rättare sagt först och främst fram till överklagandenämndens nästa sammanträde den 13 november.

Striden i Härnösands stift

Behöver större underlag

– Vi behöver ett bredare underlag och fler handlingar, i första hand från stiftsstyrelsen, för att kunna fatta ett slutgiltigt beslut i frågan. Det är flera frågort som måste redas ut. Och har vi det lagom till nästa möte, vilket jag skulle tro, så behandlas ärendet då. Om inte blir det på nästa sammanträde, säger Johan Munck.

Men ni har stoppat verkställigheten av uppsägningen av biskopen för att det är möjligt att det beslutet kan komma att rivas upp?

– Det är tänkbart, ja. Det är oklart i dagsläget vilka befogenheter stiftstyrelsen har i det här avseendet.

I sitt beslut som meddelades på tisdagen skriver överklagandenämnden bland annat:

”Komplicerat att det gäller en biskop”

”Med hänsyn till den stora betydelse som ett beslut om att avsluta biskopens anställning efter förhandling eller genom uppsägning har för biskopen, stiftet och Svenska kyrkan och då biskopen har anfört beaktansvärda skäl för att beslutet kan komma att upphävas, bör verkställighetsförbud meddelas i avvaktan på att ärendet avgörs slutligt.”

Det faktum att biskopen också är ordförande för den styrelse som nu vill få henne att sluta komplicerar väl ärendet en del?

– Det är en komplikation. Och så handlar ju det här inte om vilken anställd som helst. Det handlar om en biskop.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden i Härnösands stift

Mer i ämnet