Ärkebiskopen om bråket i stiftet: ”Situationen är allvarlig”

Uppdaterad
Publicerad

Biskopsbråket i Härnösand är skadligt för Svenska kyrkan. Det uppger ärkebiskop Antje Jackelén som nu för första gången kommenterar konflikten mellan biskop Eva Nordung och stiftsstyrelsen i Härnösands stift.

Konflikten är djup. Stiftstyrelsen har med hänvisning till samarbetssvårigheter krävt att biskopen, tillika stiftsstyrelsens ordförande skall avgå.

– Situationen i Härnösand är allvarlig, säger Jackelén när hon kommenterar bråket för SVT.

– Konflikten är djup.

 ”Pågått under lång tid”

Hon bekräftar samtidigt att den infekterade striden I Härnösand har en lång historia och är svårlöst:

”Konflikten har pågått under lång tid. Och även om olika åtgärder vidtagits har den inte gått att lösa”, skriver hon i ett svar till SVT.

Till uppdraget för Svenska Kyrkans nationella nivå ingår att ge stöd till stiften, skriver Antje Jackelén. Det har i det här fallet skett via kyrkokansliet.

Tagits upp med landets biskopar

Enligt Jackelén har även den infekterade situationen i Härnösand tagits upp under de månadsvisa möten med landets biskopar som hon leder:

 ”De har fått kontinuerlig information och haft överläggningar om läget i Härnösands stift”, skriver hon.

Antje Jackelén tillstår även att situationen är skadlig för Svenska Kyrkan:

 ”De negativa konsekvenserna riskerar att bli större ju längre en lösning av konflikten dröjer.”

Biskop Nordung sjukskriven

SVT har sökt ärkebiskopen för en intervju om den akuta konflikten. Vi ville bland annat fråga vilka konkreta åtgärder som krävs till för att den djupa krisen ska få en lösning och på vilka sätt kyrkan centralt tidigare försökt medla.  

Ärkebiskop Antje Jackelén valde istället att svara via ett mejl till SVT. 

Biskop Eva Nordung Byström är sjukskriven och vill själv inte kommentera konflikten. Det vill inte heller Kenneth Norberg (S), vice ordförande i den stiftsstyrelse som krävt hennes avgång.

Det tillhör verkligen ovanligheterna att en biskop avsätts från sitt ämbete och bara inträffat två gånger under modern tid.

1954 tvingades biskop Dick Helander hänga in kräklan efter att ha dömts i domstol för att ha skickat en stor mängd ärekränkande brev i samband med ett biskopsval.

2010 fick biskopen i Växjö, Sven Thidevall,  lämna ämbetet efter en infekterad personalkonflikt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Striden i Härnösands stift

Mer i ämnet