Biskop Eva Nordung Byström är för närvarande sjukskriven och vill inte kommentera den rådande situationen. Foto: SVT

Konflikt i stiftsledningen – styrelsen vill avsätta biskopen

Uppdaterad
Publicerad

En strid som pågått inom ledningen för Härnösands stift under flera år har nått sin kulmen. Stiftsstyrelsen agerar nu för att avsluta biskop Eva Nordung Byströms anställning och hävdar att förtroendet är förbrukat.

Konflikten handlar enligt både stiftsledningen och de fackliga organisationerna bland annat om samarbetssvårigheter mellan biskop Eva Nordung Byström, som tillträdde 2014 och också är ordförande i stiftsstyrelsen, och stiftsstyrelsens övriga ledamöter.

I början av september gick de fackliga organisationerna Akademikerförbundet SSR, Kyrkans akademikerförbund och Vision till stiftsstyrelsen med en begäran om åtgärder enligt arbetsmiljölagen.

Problemen förvärrade

De fackliga skyddsombudet skriver bland annat att påtalandet av brister i arbetsmiljön inom stiftet varit återkommande. ”Arbetsmiljön har inte förbättrats utan har i flera delar förvärrats och vi anser att möjligheterna att lösa situationen har försvårats”, skriver de bland annat.

Enligt fackens skyddsombud har hela stiftsledningen haft en svår konflikt under flera år ”där alla ledningsfunktioner varit inblandade”.

Förtroendet förbrukat

Under helgen drogs konflikten till sin spets när ledamöterna i stiftsstyrelsens arbetsutskott i en svarsskrivelse till skyddsombuden i Härnösands stift förklarade att allt förtroende för biskop Eva Nordung Byström nu är förbrukat bland stiftsstyrelsens övriga ledamöter.

En jurist har kopplats in av stiftsstyrelsen för att biskopens anställning ska kunna avslutas.

Vänt sig till Arbetsmiljöverket

Under måndagen vände sig de fackliga organisationerna till Arbetsmiljöverket med en begäran om åtgärder eftersom man hyser en ”djup oro” för arbetsmiljön och situationen i stort. De skriver att misstroendeförklaringen mot biskopen på ett ”allvarligt sätt ökat riskerna för ohälsa för medarbetarna”.

Eva Nordung Byström är sjukskriven och vill i nuläget inte kommentera situationen.

Biskopar tillsätts genom val som genomförs av stiftets styrelse. I Kyrkoordningen som är Svenska kyrkans regelverk ät det fastslaget hur biskopsvalet ska gå till.

Röstar i biskopsvalet gör:

– Ledamöterna i stiftsstyrelsen och domkapitlet

– Präster och diakoner med minst sex månaders anställning

– Särskilt utsedda elektorer – till antalet lika många som antalet präster och diakoner.

Valet sker i två steg – först ett nomineringsval och sedan det ”riktiga” biskopsvalet bland de kvalificerade kandidaterna.

Om ledamöterna i stiftsstyrelsen – som utsetts av de folkvalda ledamöterna i stiftsfullmäktige – vill kunna avsätta en biskop måste hen ha begått ett brott eller på annat sätt allvarligt brutit mot reglerna och kyrkans lära.

Värt att påpeka är att en biskop är anställd på samma villkor som övriga stiftsanställda och kan därför rent teoretiskt kan bli uppsagd eller avskedad av ovan nämnda skäl eller om lagar och regler enligt kollektivavtal och arbetsrätt i allmänhet inte följs.

Om stiftsstyrelsen vill avsätta en biskop egenmäktigt så att säga kan det ske genom överenskommelser om avgång – eller omplacering.

Källa: Svenska kyrkan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden i Härnösands stift

Mer i ämnet