Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör brottssamordnaren Marlene Sjölund berätta om stölderna vid järnvägsbygget i Johannedal utanför Sundsvall. Foto: Per-Erik Ström/SVT

Entreprenadmaskiner stulna i Sundsvallsområdet: ”Vi pratar miljonbelopp”

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste veckan har det varit en våg av stölder av entreprenadmaskiner i Sundsvallsområdet.

Och totalt handlar det om miljonbelopp.

De stulna maskinerna består av hjullastare, släpvagnar – och nu senast vid järnvägsbygget i Johannedal har det stulits maskinstyrningsutrustning i form av GPS-system.

– GPS-systemen som är stulna, där pratar vi om flera hundra tusen, skoporna de är stora och kommer säkert upp till några hundra tusen, säger Marlene Sjölund som arbetar som brottssamordnare vid Polisen i Västernorrland. 

Polisen går ut med en varning

På grund av de många stölderna vill nu polisen gå ut med en varning till entreprenörer och andra som har stora maskiner.

– Vi har sett en ökning av de här brotten sen början av det här året. Så nu håller vi på att lägga ett pussel för att kunna ringa in de här gärningsmännen, säger Marlene Sjölund.

Hör polisen Marlene Sjölund berätta om stölderna i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.