Foto: Arkiv

Asera Mining om gruvbranschens dåliga rykte och framtida brytning i Liden

Publicerad

Ove Göting är en av delägarna till bolaget Asera Mining som vill bryta mineraler i Lidenområdet och han tycker att gruvmotståndet tagit alldeles för stora proportioner i Sverige. 

– Det är ju som att du skulle gå ut och odla vete utan att plöja upp åkern. Det går ju inte, det måste man ju, säger han om den oundvikliga inverkan på naturen som en gruva har.

Asera Mining beräknar gruvdriften Järkvissle och Västanå till en brytning på två miljoner ton över en tio års period.

Vilket skulle innebära en årlig utvinning på tvåhundratusen ton och innefattar flera olika mineraler.

– Det är inte bara litium i det här fallet, utan det är en rad produkter som kommer ut. Volymmässigt är de största kvarts och fältspat, men det finns också tenn, niob och tantal i den fyndigheten som kanske kan vara intressanta.

Inte spikrakt

Ove Göting tror att det tidigast kan bli gruvdrift i Lidenområdet 2025 och vägen dit är inte spikrak.

– Det ska ju till miljökonsekvensbeskrivningar och dela med andra och det tar man inte fram lättvindigt om man säger så... Plus att alla tänkbara instanser och grannar kommer ju säkert att överklaga så långt det går, så tiden försvinner ju liksom.

Invändningar hör till

Han ser det som en självklarhet och att det ”hör till” att byborna i Liden kommer ha invändningar mot deras etablering.

Något som han menar går i linje med det stora motstånd som finns mot gruvor i Sverige.

Ett motstånd han i mångt och mycket tycker saknar belägg.

Oförtjänt rykte

– Alla människor tycker ju hellre att vi ska handla råvaror från andra länder i världen, där det tydligen anses vara bättre än att vi bryter det själva här, säger Ove Göting och tillägger:

– Jag skäms inte ett dugg för vad vi gör i svensk gruvnäring. Men det gör jag för vad som görs i de flesta andra länder.

Ove Göting har avböjt att medverka i video.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.