Asylbåten är framme – hamnen polisanmäld

Uppdaterad
Publicerad

Vid klockan fem på tisdagskvällen anlände omstridda Ocean Gala, ett skepp som planerats att användas som asylboende, till hamnen i ångermanländska Utansjö. Där möttes man av upprörda människor. – Jag tycker det är bedrövligt, säger Fredrik Nordin från Älandsbro.

Det bahamas-registrerade skeppet Ocean Gala lade under tisdagskvällen till i Utansjö hamn. Skeppet har planerats att användas som asylboende för nästan 1 800 flyktingar.

Frågan om skeppet är ett lämpligt asylboende har debatterats flitigt sedan februari när Migrationsverket och Ocean Galas ägare US Shipbrokers, genom Floating Accommodations Sweden, gjorde ett avtal. Både Härnösands kommun och Timrå kommun har sagt nej till fartyget, och har fått rätt från Migrationsverket.

Men fartygets ägare är fast bestämda på att fullfölja sitt avtal. Om allt går vägen kan de tjäna miljoner på affären, oberoende av hur många flyktingar Migrationsverket kan ha på Ocean Gala. Och när skeppet lade till var det många känslor i Utansjö.

”Får det vara hur som helst?”

–Jag tycker det är bedrövligt. Att bara komma hit utan att det verkar finnas något tillstånd, säger Fredrik Nordin från Älandsbro.

Han var, precis som många andra, i Utansjö under kvällen för att se när det omstridda skeppet lade till.

– Får det vara precis hur som helst, kan man bara ta en båt med plats för flera tusen personer och lägga till i lilla Utansjö, frågar sig Fredrik Nordin.

Hamnägaren polisanmäls

Strax efter att Ocean Gala glidit in i vid kajen fanns en polisanmälan mot hamnägaren, precis som Fred Nilsson (S) från Härnösands kommunstyrelse sagt att det skulle finnas.

– Det är inledningsvis rubricerat som ett brott mot lagen om sjöfartskydd. De har lagt an i en hamn som saknar giltiga tillstånd, som jag förstår det, säger Stefan Sundberg, jourhavande förundersökningsledare i Västernorrland.

Nu kommer ärendet att utredas vidare. Den exakta juridiken kring vilka tillstånd som behövs för att skeppet ska få lägga till eller vara asylboende har också omdebatterats.

– Vi måste få kontakt med hamnägaren för att gå vidare i den här utredningen. Just nu vet vi inte så mycket mer, säger Stefan Sundberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Asylbåtens krokiga färd

Mer i ämnet