Asylboendet i Frånö utanför Kramfors. Foto: SVT

Ovärdigt boende i Frånö

Uppdaterad
Publicerad

Ovärdigt boende. Så sa riksdagsledamoten Christina Höig Larsen när hon på onsdagen besökte det kritiserade asylboendet i Frånö utanför Kramfors.

Det är inte värdigt boende sa hon efter rundvandringen. Och de asylsökande är förtvivlade.

HK Parterns driver det tillfälliga asylboendet i tidigare Frånö vandrarhem. Ägarna Björn Karlsson och Fredrik Holbrink hade åkt upp från Stockholm för att jobba på plats den här veckan då de kunde ta emot politikerbesöket.

Flyktingboendet i Frånö

Dålig standard

Christina Höij Larsen var tydlig i sin kritik:

– Mitt intryck är att vi betalar väldigt mycket för väldigt dålig standard och att människor tvingas leva här under förhållanden som ingen av oss skulle acceptera. Det är inte ett värdigt boende, säger hon.

De vill inte ge någon intervju, men berättar att de förbättrat utemiljön de senaste dagarna men några förändringarna inomhus blir det inte förutom en lekhörna till barnen.

Frustrerade och trötta

Det är samma slitna lokaler och samma fyrabäddsrum som tidigare. Och de cirka 100 asylsökande har fortfarande inte mer än elva allmänna toaletter att dela på.

Vi lämnar politikerbesöket. då några asylsökande vill tala med oss.

Vi försöker intervjua men det är svårt.

De är frustrerade och trötta. De får inga besked från Migrationsverket. De har trängts sju – åtta månader i rum där man ska bo i max sex månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingboendet i Frånö

Mer i ämnet