Asylbranschen gör stora pengar

Uppdaterad
Publicerad

Flyktingströmmen kan bli en lönsam affär för företag i branschen. Det visar Migrationsverkets siffror för hur mycket företagen fakturerat första halvåret.

Många gör pengar på flyktingarna som söker asyl i Sverige. Företagen bakom de tillfälliga boendena inte minst. HK Partners från Stockholm, bakom asylboendet i Frånö Kramfors, fakturerade Migrationsverket över 17 miljoner i fjol – preliminiära halvårssiffror pekar på att den siffran ökar till 21 miljoner i år.

Är det en bra affär?

Flyktingboendet i Frånö

– Du hade inte ställt frågan om vi arbetat ideellt, men det är en affärsdriven verksamhet och ja, vi är nöjda, säger Björn Karlsson, HK Partners.

Men de asylsökande i Frånö är inte lika glada. Förra veckan demonstrerade de mot dålig mat och standard på boendet. Men HK Partners har inte vidtagit några åtgärder sedan dess.

– När det gäller maten så har det varit ett återkommande klagomål, men det är svårt att göra något åt det, vi försöker ha mat med en touch som passar alla, säger Björn Karlsson.

Trots den stora flyktingströmmen har de, just nu, gott om plats på boendena i Från och Nordingrå. De skulle kunna ta emot ytterligare 100 flyktingar enligt Björn Karlsson.

Företag utanför länet

Andra boenden i länet verkar också öka sin omsättning.

Mittgastronomi har asylboendet i Bergsåker, Sundsvall, de ser ut att kunna fakturera en halv miljon mer i år än fjolårets  4,6 miljoner.

Länets näst största boende, Viskan Recreation i Torpshammar, drivs sedan årsskiftet av Bredden Thai House AB från Upplands Väsby. De hade första halvåret i år fakturerat nästan sex miljoner.

På Kerstins Udde i  Trehörningsjö finns inte längre några asylsökande, det asylboendet väntade på 52 asylsökande, men det kom bara 30.

– Det gick precis runt, men om alla hade kommit så hade det varit en bra affär, säger företrädare för boendet.

Merparten av länets tillfälliga asylboenden drivs av företag utanför länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingboendet i Frånö

Mer i ämnet