Foto: TT

Advokat varnas efter asylmiss: ”Brist på intresse”

Publicerad

En advokat i länet varnas av Advokatsamfundets disciplinnämnd efter att en man fått avslag på sin asylansökan. Advokaten ska enligt anmälan ha visat ”brist på intresse” när han överklagade ärendet.

I augusti 2017 fattade Migrationsverket först beslut om att inte bevilja uppehållstillstånd för den asylsökande mannen.

Beslutet överklagades av advokaten, som enligt anmälan skrev en ”helt innehållslös skrivelse” med ”tio korta rader som inte innehöll någonting i sak.”

I anmälan står det att det kunnat ”betyda skillnaden mellan liv och död för den sökande.”

Domen vann laga kraft

Migrationsverket avslog också överklagandet, och under våren vann domen laga kraft – något som den asylsökande mannen själv aldrig fick reda på.
När advokaten sedan fick frågan hur han hade tänkt, svarade han att han skickat brev till den asylsökande, men att brevet kommit i retur, med uppgift om känd adress.

Haft samma adress hela tiden

Den asylsökande mannen tyckte att det var mycket märkligt, då han haft samma adress under hela tiden – dessutom en adress som Migrationsverket tillhandahåller, vilket gör att den borde vara lätt att hitta, menar han.

I anmälan svarar advokaten att han hade en mycket ansträngd arbetssituation och därför brast i organisation och struktur.

Får varning

Han medger att han borde gjort mer för att få kontakt med klienten.

Advokatsamfundets disciplinnämnd anser att advokaten inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att delge mannen att han fått avslag på asylansökan. Det har gjort att mannen inte fått någon chans att överklaga och domen vunnit laga kraft.

Nämnden anser att advokaten ”allvarligt åsidosatt sina plikter som advokat“ och ger honom därför en varning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer