Foto: TT

Polis dog i biljakt – nu åtalas 25-åring

Uppdaterad
Publicerad

En kvinnlig polis omkom efter en biljakt som pågick i en timme en natt i november. Nu åtalas föraren misstänkt för flera brott i samband med händelsen.

Bilföraren jagades efter att ha smitit från en poliskontroll norr om Örnsköldsvik. Jakten pågick i höga hastigheter och slutade med att en polis dog i samband med att bägge bilarna kraschade ner i Viskasjön i Fredrika.

I åtalet hävdar åklagaren att föraren till den flyende bilen var påverkad av amfetamin och bröt mot flera trafikregler. Mannen åtalas misstänkt för grov vårdslöshet i trafik, grovt rattfylleri och narkotikabrott.

Polis död efter biljakt

”Det slog slint”

För SVT har 25-åringen från Örnsköldsvik tidigare berättat att ”det slog slint” när han blev stoppad av polisen i en trafikkontroll på E4 norr om Örnsköldsvik. Det var mitt i natten men istället för att stanna körde han rakt igenom poliskontrollen. Den polisjakt som följde ledde en timme senare till den svåra trafikolyckan i Fredrika där han och den efterföljande polispatrullen körde rakt ut i en sjö.

Själv klarade han sig utan skador medan en kvinnlig polis omkom och hennes kollega skadades svårt, den överlevande kollegan blir nu ett av vittnena när rättegången genomförs i Lycksele tingsrätt.

Jakt i 190 kilometer i timmen

Fredrikaolyckan har lett till flera utredningar och för en tid sedan kom åklagarens besked att polisbefälet som ledde polisjakten friades från misstankar om tjänstefel. Åklagaren Håkan Roswall var dock kritisk på flera punkter och menade att polisens förföljande borde ha avbrutits på ett tidigt stadium.

Hastigheterna var höga, jakten pågick i hastigheter upp till 190 kilometer under lång tid och i praktiken hade inte polisen några andra misstankar mot föraren än att han kört genom poliskontrollen, och det var inte ett tillräckligt allvarligt brott för att starta en stor polisjakt.

Totalt nio polispatruller deltog varav sex från Västernorrland och tre från Umeå.

Håkan Roswall var också kritisk till att jakten byggde på en gissning om vem som körde flyktbilen. Den undflyende bilen var registrerad på en bilfirma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis död efter biljakt

Mer i ämnet