Foto: Barbro Sellin SVT / arkivfoto

TV-dokumentär – Kvinnlig musiklegendar porträtteras

Uppdaterad
Publicerad

I helgen visades en musikdokumentär om Kai Gullmar i SVT. Kai Gullmar föddes och verkade i Sundsvall – och det är också ett lokalt team som gjort filmen.

Gurli Maria Bergström som är känd som Kai Gullmar föddes i Sundsvall 1905 och komponerade flera hundra verk och sin tids örhängen.

– Jag tycker att det är fascinerande att den här musiken som skrevs snart för hundra år sedan fortfarande är aktuell och att så många har en relation till den fortfarande. Det är det som berört mig att så många känner igen hennes låtar och kan sjunga dem, säger Jörgen Bodesand, filmare och producent för dokumentären.

– Hon var en kvinna som tog plats i den här mansdominerade nöjesvärlden och hon gjorde det med bravur. Hon bara strålade och var verkligen sig själv. Det har varit så häftigt att få lära känna henne, säger Lena Sjödin Roman som jobbat med manus, research och intervjuer.

Systerdottern

Hon var också en kvinnlig HBTQ-föregångare innan begreppet ens var uppfunnet och än mindre accepterat.

 Systerdottern Kerstin är bärande i filmen och hon har fina minnen av sin moster.

– När jag hade problem så gick jag över och pratade med moster Gurli och hon var alltid så nära och förstående. Även uppfostrande, så hon var en verklig extramamma, berättar Kerstin Roepstorff.

Arbetet med filmen har pågått till och från under två år.

Inga klipp i SVT-arkivet

– Det har ju varit vissa utmaningar eftersom det var länge sedan hon var verksam. Hon var ju aktiv på 1930, -40 och -50-talen så det finns inga filmklipp i SVTs digra arkiv. Det fanns ett litet klipp så vi har ju att förhålla oss till att använda radiointervjuer som vi har bildsatt. Det har varit en stor utmaning, säger Jörgen Bodesand.

Musiken går som en röd tråd genom filmen. Men också något annat – om en kvinna som, när det fortfarande var förbjudet, hade styrkan att leva med en kvinnlig livskamrat, Rita Rosenberg.

”Hade gått i Prideparaden”

Nu får hon 26 år efter sin död visa vem hon var.

– Hon får komma ut och hon får vara den hon är. Hade hon levt idag så hade hon gått i prideparaden, säger Kerstin Roepstorff.

Dokumentären om Kai Gullmar finns att se på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.