Åtta hembrännare i tinget

Uppdaterad
Publicerad

Vid niotiden på fredagen inleddes häktningsförhandlingarna mot de huvudmisstänkta i den stora hembränningshärvan i Västernorrland och Jämtland.

De misstänks för tillverkning och försäljning av sprit i industriell skala. En av de de åtta männen misstänks för att ha sålt 30.000 liter sprit.

Tre av männen har kopplingar till Ljustorp i Timrå. Det finns också kopplingar den stora spritfabrik som bokstavligen sprängdes i Söråker i Timrå 2004. Fabriken i Timrå avslöjades när den sprang i luften en kväll i juni 2004 till följd av något fel i processen.

Kopplingar till spritfabrik i Timrå 2004

Polis och åklagare är mycket förtegna med detaljer, men klart är nu att åtminstone ett par av de anhållna har koppling Söråkersfabriken. Explosionen avslöjade en mycket raffinerad spritfabrik med stora tankar nergrävda under jord och en automatiserad tillverkning.

Misstänkta 2004 – nu intressanta i nya härvan

Ändå lades utredningen ner efter tre år, utan att nån kunnat bindas till brott. Det trots att polisen visste vem som ägde fastigheten, och även vilka som hyrt den under den aktuella perioden.

I den nu avslöajde hembränningshärvan återkommer ett par av de namn som hördes av polisen för inblandning i verksamheten i Söråker.

”Förbluffade över omfattningen” säger polisen

Bland de anhållna finns också två jämtar, varav en är skriven i Härjedalen. Härvan har förgreningar i hela Medelpad, och även till viss del i Ångermanland. Två av de misstänkta är far och son.

Bland beslagen märks också ett handeldvapen, narkotika och dopningsmedel.

– Vi visste att vi kommit något stort på spåren. Men vi är ändå förbluffade över omfattningen, säger kriminalinspektör Petter Källman som arbetar med utredningen. Han är i övrigt mycket sparsam med kommentarer om detaljer i härvan.

Tillgångar för sju miljoner säkras

Utredningen klassas redan som den största hembränningshärvan i Mellannorrland hittills. Totalt är nu beslagen nästan nio kubikmeter mäsk, 2.500 liter färdig sprit, nio brännare och ett stort antal dunkar, flaskor och etiketter.

Tillverkningen betecknas som en ren näringsverksamhet och ska alltså beskattas och bokföras – vilket inte gjorts av någon av de inblandade, av förklarliga skäl.

Det kan därför bli aktuellt med en begäran till förvaltningsdomstolen att tillgångar motsvarande närmare sju miljoner kronor ska betalningssäkras hos tre av de misstänkta.

Fick pengar från Försäkringskassan

– Flera av de misstänkta har kunnat försörja sig på verksamheten. Några av dem har haft jobb vid sidan av, men de flesta har kunnat leva ganska gott på det här, säger Peter Källman.

Några av de anhållna är också misstänkta för grovt bidragsbrott, eftersom de under den aktuella perioden också uppburit ersättning från Försäkringskassan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.