Åtta läkare vill jobba – men noll respons

Uppdaterad
Publicerad

Kampanjen har levererat in namn på åtta läkare som kan hålla akuten i Sollefteå öppen i sommar men respons från landstinget har varit – noll.

I Sollefteå växer nu ilskan. Den lokala kampanjen med hittelön för att rekrytera läkare till akutkirurgen i Sollefteå i sommar sägs ha gått över förväntan. Åtta läkare har anmält intresse till klinikledningen men gensvaret har blivit noll.

– Jag vill hävda att vi löst sommarbemanningen så att akuten i Sollefteå kan hållas öppen i sommar, men tyvärr verkar det inte finnas något intresse att hålla kirurgen öppen. Tvärtom mot vad landstinget hävdat har det inte heller varit svårt att hitta intresserade läkare, säger Majed Safaee som är kommunikationsstrateg på Sollefteå kommun och ansvarig för rekryteringskampanjen.

Krisen i Landstinget Västernorrland

”Inga kommentarer”

Enligt Safaee har man skickat in namnen till kliniken utan att det skett några uppföljande kontakter. När vi frågar den ansvarige länsklinkchefen vid kirurgen, Leif Israelsson avböjer han att kommentera uppgifterna.

– Jag vill inte kommentera detta. Jag frågar mig vilket mandat gruppen i Sollefteå har att agera i detta och i vilket syfte? Sjukhuset kommer att via officiella kanaler meddela vad vi gör, vilka beslut som fattas och vilka konsekvenser det får. Mer finns inte att säga.

SVT: Har ni varit i kontakt med de aktuella läkarna?

– Hur vet ni att det inte är gjort?

SVT: Det är därför vi ställer frågan?

– Jag har inget mer att säga om detta. För ytterligare frågor hänvisar jag till förvaltningsledningen, säger Israelsson.

”Kassaskåpssäkra läkare”

Enligt Majed Sfaee är dom läkarnamn som kampanjen vidarebefordrat att betrakta som kassaskåpssäkra. De har visat intresse och det behövs bara att någon från landstings- eller klinikledningen lyfter luren och gör klart med villkoren, menar han.

– Istället möts vi av ett totalt ointresse. Jag kan inte tolka det på annat sätt än att det finns en baktanke. Har man väl sommarstängt akuten i vid Sollefteå sjukhus så kommer den aldrig att öppna igen, säger Safaee.

Landstinget svarar

Sent på onsdagen får vi kontakt med förvaltningschefen Nina Fålbäck-Svensson som i ett mail uppger att samtliga namn som förts fram av Sollefteåkampanjen granskats ur kompetenssynpunkt.  De har visat sig ha fel kompetens eller inte varit tillräckligt erfarna. Enligt Nina Fållbäck-Svenssom behövs två till tre läkare på vardera kirurgen och ortopeden för att klara sommaren i Sollefteå.

Hon beskriver situationen i Sollefteå som bräcklig inför sommaren och under onsdagen gjordes en risk och konsekvensanalys av vad en stängning i Sollefteå får för konsekvenser för patientsäkerheten. Utgångspunkten för den analysen är att patienterna hänvisas till sjukhusen i Sundsvall eller Örnsköldsvik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet