Via sin mobil avlyssnade 34-åringen i hemlighet sin fru i hemmet i två års tid. Foto: SVT (arkivbild)

Avlyssnade sin fru i hemlighet – i två år

Publicerad

Den 34-årige Sundsvallsbon hade gömt två mobiltelefoner i bostaden för att i hemlighet kunna avlyssna sin fru när han inte var hemma.
Efter två år upptäcktes utrustningen. Nu åtalas mannen – och hans exfru kräver 15 000 kronor i skadestånd.

Paret låg i separation men bodde fortfarande under samma tak. 34-åringen ville ha kontroll över vad som hände i hemmet när han själv inte var där. Kvinnan säger i förhör att mannen var mycket svartsjuk och misstänkte att hon hade en annan.

I hemlighet placerade han ut två dolda mobiltelefoner i bostaden för att på så sätt kunna ta del av vad hustrun pratade med andra om, både i telefon och när hon hade besök.

Uppkopplade mot varandra

– Mobilerna har varit uppkopplade mot hans egen. Han har både kunnat lyssna live i realtid och på inspelat material i efterhand, berättar kammaråklagare Jens Göransson som varit förundersökningsledare i ärendet.

Enligt åtalet ska avlyssningen ha pågått mellan september 2015 och september 2017 när det hela avslöjades.

Hennes gamla mobiltelefon, som enligt maken kommit bort i flytten, satt gömd bakom kylskåpet. Några dagar senare hittade en anhörig till kvinnan ytterligare en telefon som fanns gömd bakom eldstaden. Båda var igång och satta på inspelning.

Vissa medgivanden

I förhör säger kvinnan att hon konfronterat mannen och att han då sagt att han ville vara säker på att hon inte slog barnen när han inte var hemma.

34-åringen själv har gjort vissa medgivanden i förhören.

– Han medger att han gjort avlyssningarna men under en kortare tidsperiod än den jag påstår i stämningsansökan, säger Jens Göransson.

Böter eller fängelse

Olovlig avlyssning kan ge böter eller fängelse i upp till två år, beroende på avlyssningens omfattning och i vilket syfte den skett.

Den avlyssnade kvinnan, som numera är 34-åringens exfru, begär 15 000 kronor i skadestånd för den kränkning av hennes personliga integritet som hon anser att avlyssningen inneburit för henne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer