Avsatt chef i Sundsvalls kommun kallade medarbetare för idioter

Uppdaterad
Publicerad

Av den internutredning som gjorts av arbetsgivaren framgår att den aktuella chefen på ett allvarligt sätt kränkt flera personer i olika sammanhang genom både ord och handling.

Redan under våren i fjol hade ansvariga på kommunen ett så kallat ”medvetandegörande samtal” med en chef inom Sundsvalls kommun som har en högt uppsatt position i kommunen.

I februari stängdes chefen av från sin tjänst sedan man inlett en utredning. Bakgrunden var att det inkommit synpunkter på chefens sätt att bemöta andra och även brister i själva yrkesutövandet.

Förtroendet förbrukat

Nu är utredningen färdig och kommunen saknar förtroende för personen som chef.

– Det baserar vi på utredningens resultat, säger kommundirektör Åsa Bellander.

Kommundirektören i Sundsvall, Åsa Bellander framför kommunhuset Foto: SVT

SVT har fått ta del av utredningen, där vissa uppgifter sekretessbelagts. Men flera anmärkningsvärda uppgifter framkommer.

Hånflinade på möte

Chefen har i sin strategiskt viktiga tjänst till exempel kallat medarbetare för ”lilla gumman” ”fullkomlig idiot” och ”ointelligent”. Han ska också, enligt utredningen, hånflinat och brustit i viktiga samarbeten för kommunen. Dessutom ska prioriterade arbetsuppgifter ha blivit liggande i ett halvår.

Vad som händer med hans tjänst kan du höra i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.