Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Levi Lidbom Sjödin, 5 år, var en av de tävlande backhopparna i Sollefteå. Häng med i videon för att se honom och andra barn och ungdomar hoppa. Foto: Ylva Holmgren/SVT

Backhoppningsboom i Sollefteå – stort ideellt engagemang i klubben

Publicerad

I Sollefteå arrangerades 9–10 mars Flying Tigers och USM 2024. Från Sollefteå GIF Backhopparna tävlade Levi, 5 år, för första gången.

– Det gick ganska bra, säger Levi Lidbom Sjödin.

Sporten har blivit allt populärare och klubben växer. Ett 30-tal barn från fyra år och uppåt tränar i de åtta backarna på Hallstaberget. Innan pandemin fanns bara två aktiva i klubben men under pandemin då föreningen arrangerade prova på-hoppning utomhus började klubben att växa. I dag består klubben av strax över 100 aktiva medlemmar, tränare och föräldrar.

Eftersom sporten är så speciell lånar klubben ut utrustning gratis det första året och därefter kan man hyra utrustning. Något som också gjort att fler provar backhoppning. Och ett stort engagemang från barn, ledare och föräldrar är även det en framgångsfaktor.

Nybyggd hoppbacke

Levi Lidbom Sjödin tävlade i sin klass på den nybyggda hoppbacken. Han slog inte backrekordet på 4,5 meter men var nöjd ändå.

– Det gick ganska bra, jättebra, menar jag, ändrar sig Levi efter en stund.

Följ med till Hallstaberget i videon och titta på backhoppningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.