Såhär kan utslagen som ger badklåda se ut.

”Bada inte vid Nyängets havsbad”

Publicerad

Örnsköldsviks kommun avråder nu från bad vid populära havsbadet Nyänget sedan flera personer fått kliande utslag, troligen av cerkarier.

Miljö- och hälsoenheten vid Örnsköldsviks kommun gör bedömningen att det finns cerkarier, som orsakar så kallad badklåda, i vattnet vid Nyänget och avråder från bad. 

Cerkarier är ett larvstadium av en inälvsmask hos framför allt sjöfåglar. På människor kan parasiten tränga in någon millimeter i huden innan den dör. Den som blivit angripen får vanligen kliande blåsor som liknar myggbett. Efter någon vecka försvinner de. Vissa personer kan dock få en allergisk reaktion med bland annat feber.

Algblomning kvarstår

Nyänget är ett av Örnsköldsviks populäraste bad, beläget bara någon halvmil från stadskärnan. Dessutom strömmar tusentals orienterare in i staden för den kommande Oringenveckan och många kommer att bo i Svedjeholmen på en tillfällig camping, bara några kilometer från Nyänget.

Sedan tidigare är ett annat stadsnära bad, Lomsjön, drabbat av algblomning och rekommendationen att inte bada där gäller fortfarande. Också i stadsnära Höglandssjön pågår algblomning men där finns ingen iordningställd badplats.

Däremot tycks algblomningen i Lill-Hattsjön har försvunnit så där avråder man inte längre från bad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer