Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se platsen där pojkarna badade och hör mamman Mari Norgrens tankar om hur man kan undvika riskerna vid älven i videon. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Mamman efter baddramat i Ljungan: ”Livsfarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Två pojkar i 12-årsåldern som badade i Ljungan i Ånge överraskades av att vatten släpptes på från dammluckor, och de drogs med av strömmen. En av pojkarna blev fast på en ö, medan den andra lyckades ta sig i land på andra sidan älven.

– Det är livsfarligt, säger Mari Norgren, mamma till en av pojkarna.

Den dramatiska händelsen inträffade vid en av de så kallade spegeldammar som finns i Ljungan nära Ånge. Spegeldammarna inbjuder till bad och vattnet är normalt sett stillsamt, men ganska ofta öppnas dammluckor en bit uppströms och då blir flödet betydligt våldsammare.

– Jag förstår ju att de vill bada där nere, men det är jättefarligt, säger Mari Norgren som är mamma till en av pojkarna.

Åkte med strömmen

En av pojkarna berättar att han plötsligt märkte att vattnet steg snabbt, och att han åkte med strömmen medan hans kompis lyckades ta sig i land på en ö. Att de badade på platsen var inte sanktionerat av föräldrarna – som tvärtom varnat för platsen.

Vanligt bland ungdomar

Samtidigt är bad i spegeldammarna i Ljungan något som varit vanligt bland ungdomar i Ånge i alla tider, berättar pojkens pappa.

Se platsen där pojkarna badade och hör Mari Norgrens tankar om hur man kan undvika riskerna vid älven i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.