Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Tommy Gustafsson Rask berätta om varför han tycker det är bra att stridsfordon skickas till Ukraina. Foto: BAE Systems Hägglunds

Örnsköldsvikföretaget BAE Systems Hägglunds stridsfordon 90 skickas till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagsförmiddagen presenterades ett nytt stödpaket till Ukraina av den svenska regeringen under en presskonferens. Huvuddelen av paketet kommer att bestå av runt 50 stycken av Örnsköldsviksföretaget BAE Systems Hägglunds stridsfordon 90.

Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD), Johan Pehrson (L) och försvarsminister Pål Jonson (M) meddelade vad det nya stödpaketet till Ukraina kommer att innehålla och BAE Systems Hägglunds VD, Tommy Gustafsson Rask, tycker det är bra att landet får bra utrustning.

– Ukrainarna ställer upp och försvarar de demokratiska grunderna för oss alla européer, så att jag lider med dem själv. Sen att de ska få rätt utrustning, det tycker jag i grunden känns bra, säger Tommy Gustafsson Rask.

Efterlängtat artillerisystem

Förutom Hägglunds stridsfordon 90 kommer Sverige att skicka det efterlängtade artillerisystemet Archer.

– Det här är ett väldigt kraftfullt artillerisystem med förmåga att bekämpa markmål upp till fem mil, säger integrationsminister Johan Pehrson till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.