Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Leif-Ivan Karlsson som hävdar att han är helt oskyldig och att han inte begått några brott. ”Det här gör de bara för jävlas”, säger han när SVT ringer upp. Han bara skrattar åt åklagarens krav på näringsförbud i fem år. Foto: SVT

Baltic Stars ägare Leif-Ivan Karlsson åtalas för ekonomisk brottslighet

Uppdaterad
Publicerad

Leif-Ivan Karlsson, ägaren till fartyget Baltic Star, har åtalats för ekonomiska brott relaterade till affärer kring fartyget som är förtöjt i Lunde hamn i Kramfors kommun.

Entreprenören och ägaren till fartyget Baltic Star, Leif-Ivan Karlsson, misstänkts för grov oredlighet mot borgenärer, grovt försvårande av konkurs samt tre fall av grova bokföringsbrott.

– Alla delar av åtalet handlar egentligen om Baltic Star, från att den säljs mellan bolag och att den även försökts säljas till ett utländskt bolag, säger åklagare Maximilian Berg Molin.

M/S Baltic star

Yrkar på näringsförbud och miljonbot

Grunden i åtalet är att han överlåtit fartyget från sitt rederibolag till ett annat företag, så att rederibolaget kommit på obestånd. Alltså risk att företaget inte kan betala sina skulder i tid. Det är i samband med det han misstänkts för grov oredlighet mot borgenärer.

”Bara siffror på ett papper”

Huvudförhandlingen kommer att hållas under tre dagar i Södertörns tingsrätt. Åklagaren yrkar att Leif-Ivan Karlsson ska få näringsförbud i fem år och betala en företagsbot på en miljon kronor.

– Jag är helt oskyldig, jag har bara flyttat Baltic Star från ett koncernbolag till ett annat, bara siffror på ett papper, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

M/S Baltic star

Mer i ämnet