Foto: TT

Bar elev över skolgården – utsattes för kränkande behandling

Uppdaterad
Publicerad

Eleven kånkades över skolgården av skolpersonal på en skola i Ånge kommun.

Nu slår Barn- och elevombudet fast att eleven utsattes för kränkande behandling.

De kräver nu att kommunen betalar ut ett skadestånd på 10 000 kronor till eleven.

Upprinnelsen till händelsen var att eleven, som satt på en gunga, blev ombedd att gå till resten av eleverna av en från skolpersonalen. Då eleven vägrat göra detta så lyfte personen ner hen från gungan och kopplade ett grepp om dennes bröstkorg. Sedan fick personen från skolan hjälp av en annan att bära eleven. De bar sedan hen över skolgården, cirka 60 meter. Eleven protesterade mot denna behandling både verbalt och fysiskt.

Händelsen uppmärksammande av skolpersonal samma dag och anmälde det till rektorn på skolan.

Brutit mot skollagen

Nu konstaterar Barn- och elevombudet att Ånge kommun brutit mot förbudet i skollagen, om att personal inte får utsätta barn eller elever för kränkande behandling.

”Det är personalens skyldighet att upprätthålla ordning och att skapa en arbetsmiljö där alla elever kan känna trygghet och studiero. I de fall ordningen störs har personalen i första hand att agera genom samtal och tillrättavisningar”, skriver de.

Vidare skriver myndigheten att skolpersonal har rätt till att utöva visst fysiskt tvång i en akut situation, vilket då inte kan utgöras kränkande behandling i lagens mening.

Skadestånd

Men det fysiska ingripandet tycker myndigheten inte var nödvändigt vid det aktuella tillfället.

Nu kräver Barn- och elevombudet att Ånge kommun ska betala ut ett skadestånd på 10 000 kronor till eleven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.