Barn vårdades bland psykiskt sjuka vuxna: ”Jag blev jagad”

Uppdaterad
Publicerad

Barn- och ungdomspsykiatrin på regionsjukhuset i Sundsvall får hård kritik av föräldrar som vittnar om en slutenvård som inte fungerar – där barnen tvingas bo tillsammans med svårt psykiskt sjuka vuxna. Verksamheten granskas nu av inspektionen för vård och omsorg.

Bilden av en verksamhet som förlorat förtroendet hos de människor den är till för växer fram i vittnesmålen från de familjer vars barn vårdats för svåra ätstörningar inom Barn- och ungdomspsykiatrin på Sundsvalls sjukhus.

– Min dotter låstes in en hel sommar på en vuxenpsykiatrisk avdelning med andra svårt psykiskt sjuka vuxna, berättar en mamma till en före detta patient på Bup i Sundsvall.

Skrämmande situationer

De inlagda barnen har visserligen nästan alltid en förälder med sig men på en avdelning med psykiskt sjuka människor kan skrämmande situationer uppstå. En verksamhet som ska vara läkande orsakar istället djupa sår.  

– Jag blev jagad av vuxna patienter och drömmer fortfarande mardrömmar om att vara där, berättar ett barn som vårdats på Bup.

IVO-granskning inledd

Inspektionen för vård och omsorg, IVO har fått fyra anmälningar mot Bup i Sundsvall bara det senaste året, IVO har inlett en granskning av verksamheten och i nuläget vårdas flera barn från Västernorrland i andra regioner eftersom föräldrarna inte vill ha barnen kvar på Bup i Sundsvall.

Saknar specialistkompetens

Det föräldrarna saknar är specialistkompetens och vård dygnet runt, nu riskerar barnen att hanteras av helt outbildad personal på helger och nätter, säger en förälder.

Hör vittnesmålen om vården på Bup från barn och föräldrar i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.