”Barnbarnsliga” i farten – igen

Uppdaterad
Publicerad

Bedragare som specialiserat sig på att lura åldringar härjar just nu längs Norrlandskusten. Ett tiotal anmälningar har kommit in den senaste tiden. Metoderna tycks som kopierade efter den ökanda så kallade ”barnbarnsligan”.

För en kort tid sen dömdes två män till långa fängelsestraff efter att ha lurat åldringar i bland annat Sundsvall på pengar. De kom att kallas barnbarnsligan, för sin metod att utge sig för att vara barnbarn till offren.

Nu härjar åter bedragare längs Norrlandskusten och ett tiotal anmälningar har kommit in, från Norrbotten ner till Västernorrland, berättar Lars Andersson, chef för polisens bedrägericentrum.

Barnbarnsligan

Samma metoder som barnbarnsligan

Det är ett mönster som går igen, de nya bedragarna använder sig av i stort sett samma metod att lura äldre på pengar som den så kallade barnbarnsligan som härjade tidigare. 

Bedragarna, som den här gången tycks vara fyra personer, ringer upp åldringar och presenterar sig som barnbarn eller släktingar på besök från Finland. De säger att de är i akut behov av att låna pengar, med löfte att betala tillbaka. Ett ombud skickas sedan för att hämta kontanter eller bankkort.

– Ja, det är samma modus, säger Lars Andersson. Ännu har ingen gripits, men vi har stora förhoppningar att kunna lösa det här.

Polisen varnar

Polisen vill nu varna äldre för den här typen av bedrägeri, och Lars Andersson menar att även anhöriga till äldre ska vara vaksamma.

– Det gäller att vara lite misstänksam och inte släppa in personer i bostaden man inte känner igen.

Han råder till att kolla upp identiteten.

– Försök att kontrollera att de som hör av sig verkligen är de personer de säger sig vara.

Över 50 gamla lurade

De två män som för bara någon månad sedan dömdes i tingsrätten hade en lång rad brott på sina samveten. Den ene dömdes till tre års fängelse, den andre till två och ett halvt års fängelse samt utvisning. De dömdes för 16 fall av grova bedrägerier och 35 försök till grova bedrägerier.

De två männen hade lurat till sig närmare en halv miljon kronor från sammanlagt 51 offer från hela landet.

Se hela inslaget här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barnbarnsligan

Mer i ämnet