Britt Bäckström har varit barnmorska i över 40 år.

Barnmorskan som är van vid bilförlossningar

Uppdaterad
Publicerad

Att vara barnmorska och åka med blivande mammor till sjukhus i 15 mil var vanligt redan på 50-talet. Man jobbade som vanligt på dagen och sedan kunde det bli en eller två gånger till Sundsvalls sjukhus på natten. Det berättar Britt Bäckström som nu bor utanför Stugun.

Britt Bäckström är idag 88 år. Hon har arbetat som barnmorska i över 40 år och hon trivdes med det.

– Jag var aldrig trött eller så, det var jätteroligt, säger Britt Bäckström.

Barnmorska var något som hon alltid velat bli så hon åkte till Göteborg för att utbilda sig.

– Alla måste ha minst 100 förlossningar innan man fick examen. Hade man inte uppnått det så fick man stanna kvar efter examensdagen och göra det. Så det var väldigt noga.

Åkte många turer till sjukhuset i Sundsvall

Efter att först ha vikarierat i Piteå och Kalix flyttade Britt till Ånge. Då fick hon stort arbetsområde som sträckte sig från Haverö till Fränsta och Britt åkte med de blivande mammorna till sjukhuset i Sundsvall.

– Det var väldigt vanligt och då hände det att jag förlöste dem i bilen. Då man kom till Nedansjö så gick det inte längre. Och det gick hur bra som helst. Det var aldrig något krångel. Jag förlöste sätesbjudning och det ska ju vara en svår förlossning men det gick som hoppsan hejsan, säger Britt Bäckström.

Tvillingfödsel i taxi

Den mest spektakulära födseln var när den blivande mamman väntade tvillingar, något som varken de blivande föräldrarna eller Britt, som åkte med i taxin på väg mot sjukhuset, visste om.

– Så kom det ett barn och då upptäckte jag, ju för jag hade inte känt på henne innan att det var tvillingar. Så den ena vart född i Lidens församling och så åkte vi en bit och så kom den andra och då var vi i Indal. Så det stod i tidningarna om det så det var, så det var ju rätt så roligt faktiskt, säger Britt Bäckström.

Håller fortfarande kontakten med gammal kollega

Än i dag så pratar Britt i telefon med sin barnmorskekollega från Fränsta. De har följts åt sedan utbildningen i Göteborg.

– Hon fyller också 88 år nu. En vecka före mig och vi har haft kontakt i alla dessa år, säger Britt Bäckström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.