Tio nya barnmorskor efterfrågas till Sundsvalls sjukhus. Foto: SVT

Barnmorskornas enhetschef på Sundsvalls sjukhus: ”Patientsäkerheten inte hotad”

Uppdaterad
Publicerad

Patientsäkerheten på förlossningen ifrågasätts av barnmorskor på Sundsvalls sjukhus. 25 procent av de nödvändiga barnmorsketjänsterna står just nu vakanta. Men enligt enhetschefen Erika Hagman tas det in hyrpersonal på dessa tjänster för tillfället och hon menar att patienterna inte drabbas.

Erika Hagman, enhetschef för förlossning och bb-gyn på Sundsvalls sjukhus, är medveten om de ansträngda arbetsvillkoren som barnmorskor upplever för tillfället. Flera barnmorsketjänster står vakanta men i nuläget anser hon inte att patientsäkerheten på avdelningen är hotad.

– Tio barnmorsketjänster saknas i dagsläget. Vi fyller upp de här tjänsterna med bland annat hyrpersonal och timanställda så patientsäkerheten skulle jag inte säga är hotad idag, säger Erika Hagman, enchetschef för förlossning och bb-gyn på Sundsvalls sjukhus.

Värnar om de anställda

Hon menar att sjukhuset är beroende av personal som har den kompetens som behövs där erfarna barnmorskor efterfrågas.

– Vi värnar om våra barnmorskor som är viktiga. Utan de kan vi inte bedriva vår verksamhet, säger hon.

Hör Erika Hagman prata om situationen i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.