Foto: SVT

Sjukhusets lekterapi – en ljuspunkt för barnen

Publicerad

Omkring 200 barn med föräldrar samlades på tisdagen utanför barnsjukhuset i Sundsvall. Lekterapins dag firades med skratt och lek.

En gång om året arrangeras Lekterapins dag vid barnsjukhuset i Sundsvall. Det är en dag för barn som behandlas endera på barn- och ungdomspsykiatrin eller lekterapin på länssjuhuset. Och det är en viktig dag för många barn.

– Jag har längtat efter den här dagen jättelänge, säger Elin Nehrer som behandlas för cancer i sin arm.

Tunnel på Naurin

För Elin och många andra barn är lekterapin en källa till glädje och lugn i en situation som annars kan vara väldigt turbulent. Och den här speciella dagen var det uppskattningsvis ett par hundra barn som lekte i solen.

– Jag skjuter med brorsan, och det är Tommy som står i mål, säger 6-årige Hannes Rönnqvist efter att ha slagit en tunnel på GiF Sundsvalls tidigare målvakt Tommy Naurin.

Josefin återkommer varje år

Spelare från Timrå IK, SDFF, Sundsvall Hockey och Gif Sundsvall fanns på plats. Det gjorde också polis, ambulans, räddningstjänst, clownen Daff-daff och Pippi Långstrump. Josefin Eriksson besökte ofta lekterapin som barn. Nu är hon 22 år och återkommer fortfarande – trots att hon egentligen ”vuxit ur” verksamheten.

-  Lekterapin är ett fantastiskt ställe, jag hjälper dem så mycket jag kan för de har hjälpt mig så mycket. De har en speciell plats i mitt hjärta, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.