Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Beatrice Karlström och Lina Masri är undersköterskor och jobbar båda inom hemtjänsten i Älandsbro norr om Härnösand. De understryker båda vikten av att få vara ledig emellanår för återhämtning. Foto: Anna Quayle SVT

Hemtjänstanställda Beatrice i Älandsbro om bristen på vikarier: ”Semestern är jätteviktig”

Uppdaterad
Publicerad

Det är hård konkurrens om vårdpersonalen i sommar och kommunerna i Västernorrland har fortfarande luckor att fylla.

Samtidigt är ordinarie personal i stort behov av semester efter två tuffa pandemiår.

– Jag behöver min ledighet för återhämtning, säger Beatrice Karlström, undersköterska på hemtjänsten i Älandsbro.

Kommunerna i länet vittnar om att det är svårt att hitta sommarvikarier till vård- och omsorgsverksamheten. I Härnösands kommun har läget dock förbättrats betydligt den senaste veckan.

– Vi har gått ut ganska hårt, bland annat i sociala medier, att vi har ett behov och det har gett resultat, säger Maritha Nordin, som är chef för hemtjänsten i kommunen.

Beatrice Karlström, undersköterska på hemtjänsten i Älandsbro, känner en viss oro inför semesterperioden, även om det ser bättre ut bemanningsmässigt.

– För två månader sedan trodde jag inte ens se att jag skulle få ha en semester för då var det sån kris, men nu när vi har gått från att vi söker 40 till 15 vikarier, då känns det lite bättre.

SVT: Hur viktig är semestern för dig?

– Min semester är jätteviktig. Vi har ett jobb som kräver jättemycket av oss.

Samtidigt vill hon rekommendera fler att prova på att jobba inom hemtjänsten:

– Vi försöker nå ut med att hemtjänsten är ett jätteroligt arbete. Det lyfter en som person och man utvecklas, säger Beatrice Karlström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.