Regionens hus och bild på ett par fötter och ben i vita sjukhuskläder. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Bemanningsavtalen ändras tillfälligt – regionen höjer löner

Uppdaterad
Publicerad

Region Västernorrland ändrar tillfälligt förutsättningarna i avtalen för inhyrda allmän- och specialistsjuksköterskor. Bland annat höjer de lönen med 100 kronor i timmen, skriver regionen i ett pressmeddelande.

Regionen är beroende av personal via bemanningsföretag, men har haft svårt att få tag på sådan personal då bemanningsbolagen anser att ersättningen är otillräcklig.

På grund av det ansträngda läget inom sjukvården har regionen nu beslutat att tillmötesgå kravet om höjd ersättning och ändrar alltså i avtalet för allmän- och specialistsjuksköterskor.

– Den nuvarande bemanningssituationen påverkar både våra medarbetares arbetsmiljö och förutsättningarna för att bedriva vårt uppdrag. Vi är medvetna om konsekvenserna men vi har nått en punkt då vi måste agera, säger Kurt Pettersson, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Västernorrland i ett pressmeddelande.

”Akut och tillfällig åtgärd”

De tillfälliga avtalen kommer gälla till och med den sista augusti. Förutom 100 kronor mer i timmen kommer också en reseersättning på 1500 kronor betalas ut vid avstånd längre än 30 mil.

– Det här är en akut och tillfällig åtgärd för att lösa den svåra bemanningssituationen på kort sikt. Vi fortsätter arbetet med att lösa bemanningssituationen på lång sikt och målet är fortfarande att bli stafettoberoende, säger Kurt Pettersson.

Farhågor för högre priser

Regionen skriver samtidigt i pressmeddelandet att det finns farhågor att priserna för hyrpersonal kan komma att trissas upp ytterligare genom att ändra förutsättningarna i gällande avtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.