Sjuksköterskor på Sundsvalls sjukhus larmar: Flykten från vården fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

69 sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor och undersköterskor har sagt upp sig i region Västernorrland hittills i år. Situationen har blivit värre, enligt Susanne Söder som jobbat som sjuksköterska i 30 år.

– Om man pratar om att släcka bränder så har vi snart en skogsbrand, säger hon.

Bara under en dryg månad har 30 sjuksköterskor sagt upp sig i regionen. Att jämföra med 46 under hela 2020. Några har gått i pension andra har gått till kommunal verksamhet, annan region eller slutat av annan orsak.

– Det är extremt. Kollegor får inte gå hem efter arbetspassets slut för det finns ingen som löser av dem. Det här är ohållbart, säger Susanne Söder.

Bemanningskrisen i Region Västernorrland

Missnöjet jäser

Vi träffas i ett samtalsrum på Sundsvalls sjukhus. Susanne Söder arbetar som kontaktsjuksköterska på onkologen och kollegan Christine Näslund är forskningssjuksköterska på samma avdelning. Även hon har jobbat i drygt 30 år.

Här har de trivts. Med arbetsuppgifter, patienter, kollegor och närmaste chefer. Men det som nu händer i vården håller på att vända på allt.

– Jag har alltid tänkt att jag ska jobba längre än till 65 år, men nu går jag hem när jag fyller, säger Susanne Söder.

Stora bemanningsproblem

Personal på Sundsvalls sjukhus ”flyttas runt” för att lösa det mest akuta där det behövs för dagen, berättar hon. Personalbrist och överbeläggningar är vardag. Men inte hållbart, fyller kollegan Christine Näslund i:

– Det är den senaste strategin som fortsätter med stormsteg, att flytta om personal för att lösa sjuksköterskebristen och rädda en kaotisk situation.

Mycket erfarenhet försvinner

I höstas berättade vi att fler sjuksköterskor än tidigare lämnar region Västernorrland. När året nu summeras står det klart att dubbelt så många, 96 sjuksköterskor, sa upp sig i fjol jämfört med året innan. 

Men det är fler yrkesgrupper som lämnar (se faktaruta) Här kan du läsa om ledningens syn på situationen.

SÅ MÅNGA HAR SAGT UPP SIG I ÅR

Siffror för 1/1- 9/2 2022

• 30 sjuksköterskor

• 24 undersköterskor

• 15 specialistsjuksköterskor

• 6 barnmorskor

• 5 ST-läkare

• 6 familjeläkare/överläkare

• 3 fysioterapeuter

• 2 specialistläkare 

• 2 röntgensjuksköterskor

Orsakerna till uppsägningar som anges i regionens system är pensioner, gått till annan arbetsgivare eller ”annan orsak”

Källa: Region Västernorrland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bemanningskrisen i Region Västernorrland

Mer i ämnet