Vårdförbundet: Katastrofal överbeläggningssituation

Uppdaterad
Publicerad

Patienter vårdas i korridorerna och arbetsmiljön är dålig. Nu slår Vårdförbundet i Västernorrland larm om överbeläggningar i regionen och menar att patientsäkerheten äventyras – i somras dog en patient efter att återupplivning försvårats på grund av korridorvård.

– Man känner sig maktlös, säger sjuksköterskan Andreas Filipsson.

Överbeläggningar inom sjukvården är ett återkommande problem men skillnaderna mellan olika regioner är stor. Västernorrland har under hösten haft flest överbeläggningar i landet.

– Situationen är katastrofal, de sista månaderna har det varit riktigt uselt, säger Kenneth Byström som är ordförande i Vårdförbundet i Västernorrland.

Coronaviruset i Västernorrland

Patienter i korridoren

Han beskriver ett läge med överbeläggningar och korridorvård som närmast blivit normaliserat. Den dagen SVT är på plats räknar man ihop ett 50-tal överbeläggningar. Bakgrunden är personalbrist som gör att patienterna måste läggas nära de öppna avdelningarna. Ofta i korridoren.

– Det innebär en hög arbetsbelastning för våra medlemmar, en dålig arbetsmiljö och även patientsäkerheten påverkas, konstaterar Kenneth Byström.

Patient avled

I somras avled en patient i regionen efter att återupplivning försvårats på grund av korridorvård. Det är inte fastlagt att dödsfallet berodde på överbeläggningen men regionens utredning visar att situationen utgjorde en risk för allvarlig vårdskada. Händelsen är nu anmäld till Inspektionen för vård och omsorg.

På morgonen idag, fredag, rapporterade regionen 38 överbeläggningar och räknar med att ligga på mellan 15 och 20 under dagen.

I videoklippet följer vi med när Vårdförbundet och Kommunal inspekterar överbeläggningssituationen på Sundsvalls sjukhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet