Region Västernorrland: ”Vi kan inte matcha bemanningslönerna”

Uppdaterad
Publicerad

Västernorrland har de högsta överbeläggningssiffrorna i landet under den gångna hösten. Bakgrunden är bland annat att man tappar sjuksköterskor till bemanningsföretagen.

– Vi har inte en chans att matcha deras löner, säger Kurt Pettersson, hälso- och sjukvårdsdirektör Region Västernorrland.

Region Västernorrland har enligt Sveriges kommuner och regioner, SKR, haft ett ökande antal överbeläggningar under hösten.

Högsta siffrorna i Västernorrland

I november hade regionen den högsta siffran i landet med 13,6 överbeläggningar per 100 disponibla vårdplatser och följs av Östergötland med 9,3 överbeläggningar och Blekinge med 8,5, alla över riksgenomsnittet på 4,9. Bäst är Kalmar med nästan inga överbeläggningar alls under året.

Både arbetsgivaren och facket Vårdförbundet är överens om att problemet är att man saknar personal, framförallt sjuksköterskor.

– Det är personalbrist och framförallt sjuksköterskebrist, säger Kenneth Byström som är ordförande i Vårdförbundet i Västernorrland.

Tappar sjuksköterskor

Regionledningen i Västernorrland förklarar situationen med en ökning av patienter och hårdare konkurrens om den hyrpersonal man är beroende av, men framförallt att man tappar anställda sköterskor till bemanningsföretagen.

– Det finns ingen möjlighet att matcha det lönemässigt, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Kurt Pettersson.

Vårdförbundet menar samtidigt att högre löner är en del av lösningen.

Hör parternas syn på saken i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.