Ledningens svar om krisen i sjukvården i Västernorrland: ”Löneökningar diskuteras”

Uppdaterad
Publicerad

Hälso- och sjukvårdsdirektör Kurt Pettersson medger att det är en bekymmersam situation i vården. Han säger att det pågår ”intensiva diskussioner” och att det finns ”konkreta förslag” på hur man ska gå vidare för att förbättra situationen. Bland annat diskuteras löneökningar, säger han.

– Det är absolut i närtid och det handlar om personal på vårdavdelningar, säger Kurt Pettersson men vill  inte säga mer om löneförslaget som inte presenterats för politikerna än.

Vårdpersonal är kritisk mot att man nu löser bemanningsproblemen genom att flytta personal mellan avdelningar. Men det är ett måste, säger Kurt Petterson.

Bemanningskrisen i Region Västernorrland

Samverkan del av lösningen

Han menar att samverkan är en del av lösningen när så många slutar och det är svårt att rekrytera.

– Det är oerhört beklagligt och bekymmersamt och inte en bra utveckling, säger Kurt Pettersson.

Stafettpersonal väljer andra regioner

Han berättar också om allt större svårigheter att få tag i hyrpersonal. Ett problem som växt under pandemin.

– Konkurrensen ute i landet är mycket större idag än tidigare. Det är andra nivåer på löner och det är också avståndet. Man är inte benägen att resa i covidtider och boendekostnaderna ökar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bemanningskrisen i Region Västernorrland

Mer i ämnet