Agneta Nordlander, sjukvårdsområdeschef, kan inte i dagsläget svara på hur patienterna i Sollefteå påverkas av personalkrisen. Foto: Region Västernorrland/Claudio Bresciani/TT

Brist på vårdpersonal – Sollefteå sjukhus går upp i förstärkningsläge

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen meddelade Region Västernorrland att Sollefteå sjukhus är i förstärkningsläge, steget under katastrofläge.

– Det är framför allt svårt att bemanna våra medicinska vårdplatser, säger Agneta Nordlander, områdesdirektör närsjukvårdsområde väster.

Det är svårt med bemanningen i hela Region Västernorrland. Igår började patienter som behöver akut kirurgi föras till Örnsköldsviks sjukhus istället för Sundsvalls sjukhus som behöver avlastning.

Idag tisdag är det Sollefteå sjukhus som går upp i förstärkningsläge, vilket betyder att sjukvårdsledningen förstärker av vissa viktiga funktioner.

”Vi har sammansatt en lokal ledningsgrupp som har till uppdrag att samla våra resurser på sjukhuset och samverka i alla led för att klara vårt vårduppdrag”, skriver Agneta Nordlander, områdesdirektör, som inte har tid att låta sig intervjuas.

Inget svar på avropen

Sjukhusledningen ser ingen ljusning utan tvärtom. Bemanningsläget förväntas försämras ytterligare nästa vecka då avtal med flera bemanningsfirmor löper ut samtidigt som inga har svarat på avrop, alltså inga har visat intresse att ta vid när de andra slutar.

  – Vi har ambitionen att ha kvar så många vårdplatser och så mycket av normal verksamhet som möjligt. Med den brist på medarbetare vi har är det svårt men vi försöker hitta lösningar som får minst negativa konsekvenser, säger Agneta Nordlander.

Detta är de tre beredskaplägena

Stabsläge innebär att en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, följer händelsutvecklingen och vidtar nödvändiga åtgärder.

Förstärkningsläge innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av vissa viktiga funktioner.

Katastrofläge innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av alla viktiga funktioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.