Massuppsägningarna påverkar all kirurgisk verksamhet på Sundsvalls sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

14 operationssjuksköterskor och 8 iva-sköterskor har valt att säga upp sig från Sundsvalls sjukhus. Massuppsägningarna kommer att få stora konsekvenser på kirurgin och Anna Dahlén, kirurg på Sundsvalls sjukhus, anser att om uppsägningarna blir av kommer operationer knappt att kunna göras.

– Vi kan inte se att det kommer att gå att bedriva en patientsäker vård över huvud taget, säger hon.

All typ av kirurgisk verksamhet kommer att påverkas ifall uppsägningarna blir av, enligt Anna Dahlén. Både akuta operationer såsom cancerkirurgi och vård av barn drabbas.

– Det pågår undersökningar för att se vilken kapacitet vi kommer att ha efter uppsägningarna men att det kommer att få enorma konsekvenser är solklart, säger Anna Dahlén, kirurg på Sundsvalls sjukhus.

Bemanningskrisen i Region Västernorrland

Arbetsgivarens ansvar

Ansvaret för de komplikationer som kommer att uppstå i samband med uppsägningarna menar Anna Dahlén ligger på arbetsgivaren.

– De skulle behöva vara mer lyhörda och ha en bättre dialog med all personal. Under en lång tid har vi har signalerat, både läkare och sköterskor, att här finns det ett missnöje och den senaste utvecklingen har blivit droppen som fått bägaren att rinna över, säger hon.

Hör Anna Dahlén berätta mer om konsekvenserna som uppsägningen bidrar till i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bemanningskrisen i Region Västernorrland

Mer i ämnet