Bemanningskrisen på barnkliniken – ingen lösning i sikte

Uppdaterad
Publicerad

När sex sjuksköterskor sa upp sig i protest förra veckan, sade deras chef att barnklinikens verksamhet är hotad. Signalen oroar, men besked om åtgärder uteblir.

– Vi fortsätter jobba, men exakt vad det blir har jag inget svar på, säger Anders Lundin, tf områdesdirektör med ansvar för den somatiska sjukvården i hela länet.

Sedan årsskiftet har tretton sjuksköterskor vid barnkliniken i Sundsvall sagt upp sig. Förra veckan lämnade sex stycken in sina avskedsansökningar. De protesterar mot att inte få ta del av den löneökning på 3 000 kronor till de sjuksköterskor som arbetar inom specialiteter som haft svårt att hitta personal. Dit hörde inte barnavdelningen – förrän nu.

– Det här är katastrof, all vår kompetens inom barnsjukvård försvinner, sade Kristina Strömgård, tf enhetschef på barnavdelningen, till SVT i torsdags.

Hon såg risken att behöva stänga avdelningen om man förlorar sjuksköterskorna.

Regionledningen med Anders Lundin i spetsen arbetar nu för att rädda situationen.

I videon hör du honom beskriva läget och hur han som högste ansvarig arbetar för att hitta framkomliga vägar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.