Ytterligare uppsägningar från Sundsvalls sjukhus – 22 sjuksköterskor slutar

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan sa flertalet sjuksköterskor från barnavdelningen på Sundsvalls sjukhus upp sig. Nu gör 14 operationssjuksköterskor och 8 iva-sköterskor samma sak, vilket Sundsvalls Tidning rapporterade om först.

Region Västernorrland röstade igenom ett förslag om en löneökning på totalt 30 miljoner kronor till sjukvårdspersonal. Med det höjdes lönerna för ungefär 500 sjuksköterskor med upp till 3 000 kronor.

Men snabbt kom reaktioner från de uteslutna sjuksköterskegrupperna. Som en protest sa bland annat sex sjuksköterskor upp sig på barnavdelningen på Sundsvalls sjukhus förra veckan.

Bemanningskrisen i Region Västernorrland

Fler har sagt upp sig

Nu följer ytterligare 22 sköterskor på andra avdelningar i deras fotspår. Det handlar om 14 stycken på operationsavdelningen samt åtta sjuksköterskor på iva som nu har sagt upp sig i protest.

– I den här rådande lönesatsningen som har gjort så har vi helt klart blivit exkluderade, tillsammans med många andra. Att ha en specialistkompetens behöver värderas, säger Kerstin Brodin, operationssjuksköterska och en av de som sagt upp sig.

”Har bara ett verktyg”

Regiondirektör Åsa Bellander har fått i uppdrag av Glenn Nordlund (S) att se över möjligheterna att snabbt skjuta till ytterligare 50 miljoner kronor till en ny lönerevision. Men det är inget som får sköterskorna att ändra sig i nuläget.

-  Vi har viljan att ha en dialog med de som bestämmer över pengar och ekonomi. Men vi har egentligen bara ett verktyg tyvärr – och det är att säga upp oss, säger Kerstin Brodin.

Enheter och avdelningar som omfattas av lönesatsningen

Sjukhuset i Sundsvall

Avdelning 1, infektion

Avdelning 2, hematologi

Avdelning 13A, onkologi

Avdelning 14, ortopedi

Avdelning 15, kirurgi

Avdelning 23B, lung

Avdelning 24, intermedicin

Avdelning 25B, stroke

Avdelning 26B, stroke, neurologi, rehabilitering

Avdelning 27, kardiologi

KAVA

Akutmottagningen

Psykiatrisk avdelning 7

Psykiatrisk avdelning 52A

Psykiatrisk avdelning 50

Psykiatrisk avdelning 51

Psykiatrisk avdelning 52 B

Psykiatrisk akutmottagning

Avdelning 92-99, RPK

Sjukhuset i Sollefteå

Avdelning 16

Avdelning 17

Akutmottagningen

Sjukhuset i Örnsköldsvik

Avdelning 1, medicin

Avdelning 2, medicin

Avdelning 3, GNR

Kirurgiavdelning

Källa: rvn.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bemanningskrisen i Region Västernorrland

Mer i ämnet